21 Aralık 2009 Pazartesi

Böyle giderse olmayacak



Sosyal medya kaynak olabilir mi? başlıklı bişeyler yazmıştım. 1,5 ay geçti bişeyler değişmesini beklemiyordum zaten. Fakat belki bir iki tane daha Cemal Nalga olayı gibi olay olsaydı güzel olurdu.(Yani demek istediğim blogtan al haberi durumu ile).

Bugün Brittany Murphy adlı Amerikalı oyunucu ölmüş. Tabi Amerikalı popüler magazin blogları (perez hilton ve gawker) ölüm nedeni belli olmadan bombalmaya başladı. Perez Hilton kendi söylediği gibi söyleyeyim "Amerikanın en nefret edilen sitesinin sahibi" olan kişi , ölüm hakkında "aşırı doz" iması yaptı blogundan ve Lindsay Lohan'a uyuşturucu öldürür diye twitter mesajı yolladı. gawkerde benzer şeyler yaptı tabi ki. Sonuçta ikisi de gözünü budaktan sakınmayan siteler.

"Sosyal medya kaynak olur mu?" sorusuna cevap almak için güzel şeyler olurken arada Maliano ve Salsa basketin yaptığı gibi. Bazen de Perez Hilton adlı şebeğin asılsız haberleri sayesinde sosyal medya dünya çapında itibar kaybediyor. Yerel kazanımlarımız global etki ile sarsılıyor. Her ne kadar magazin blogların dediklerinin doğru çıkma ihtimali varsa bile bu kadar acele etmelerinin gereği yoktu dikkat çekmek için yapılan ahlaksızca bir yönlendirme.

Ölüm nedeni bir iki gün içinde belli olacakmış. Kalp krizi diye başlıklar var fakat kalp krizinin nedeni nedir diye otopsi sonucu açıklanacakmış.

Amerikalı bir olayı bizim bloglarla karşılaştırdım elbette Amerikan blogların etkisi çok büyük olacak(bizimkilerin hakkını yemeyelim yaptıkları iş çok büyük bir iş Türkiye için). Muhtemelen Amerikan gazetelerinde her zaman çıktığı gibi işsiz , güçsüz , sinirli adamlar olarak tamınlanacak blog yazarları. Neyse işini derli toplu yapan blog yazarları varda perez hilton şebeği temsil etmiyor bütün blog yazarlarını.

Aslında Türkiye'ye bir Perez Hilton'da lazım fakat o kadar popüler olur mu bilemiyorum? Bizim magazin geleneğimiz yalanlama üzerine kurulu olduğu için pek tutmayabilir ya da çılgınca bir iş başlayıp citizen journalism işinin çılkını çıkartabiliriz artık ünlülerimiz evden çıkamaz olur. Bir kameralı cep telefonu birde internet bağlatısı herkes magazinci olur.

Perez Hilton'un konu ile ilgili yazısı burada

Not: Blogum pazar yerine döndü sanki bir şekilde bir düzenleme yapacağım. Fakat neleri çıkartım neleri ekleyeceğimi bir türlü karar veremiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası