8 Ocak 2010 Cuma

Taş yerinde ağır mıdır?



Bir çok popüler blogta Will Arnett ve Jason Bateman'ın yahoo ve Nbc'nin eski genel müdür yardımcısu Ben Silverman 'ın içinede bulunduğu IAC ile bir komedi ağırlıklı bir site üzerinde çalımaya başlayacaklarını duyurdu. Bu işe başlarken collegehumor un yazar kadrosu ile dirsek teması içinde olacaklarını belirtiliyordu bu yazılarda. Sitenin ismi dumbdumb olacak. "Çalışmaya başlayacakları" kısaca şöyle açıklayayım içerik oluşturmak üzerine bir anlaşma bu çalışmaya başlama durumu.

Iac ; bir çok popüler internet sitesinin sahibi olan ve bunlara içerikte sağlayan bir şirket. Bu siteler arasında askmen ask.com vimeo ve college humor gibi Abd'de çok popüler siteler var. Firmanın resmi sitesinde yeterince açıklama yapılmış zaten aşağıda onu bulabilirsiniz.


İşin için Yahoo gibi bir internet devi var. Yahoo'yu anlatmayalım artık. iac gibi yine kendi sektöründe gayet büyük bir şirket var. Ben Silverman gibi eski bir tv yöneticisi var. İki hollywood yıldızı ve bir internet üzerinden ilerleyen komedi ağırlıklı popüler bir site var. İlk etapta müthiş bir oluşum ve büyük ihtimal tutacak. Nedeni basit internet kullanıcısının sevdiği espri anlayışına sahip bir site college humor ve Arrested Development gibi kült bir dizinin ik oyuncusu sırf bu iki markadan dolayı çok iyi hitleri yaklayacaklar. İnternettin verdiği özgürlükle(abd bile olsa tvde bazı kısıtlamalar var elbette) beraber daha tepelere çıkıp büyük fenomen videolara sahip olacaklar. Ekstradan arkalarında 50 internet sitesinden oluşan büyük bir network ve büyük bir portal olan yahoo bu iş bence bu senenin en büyük internet işlerinden olacak. Bekleyip göreceğiz.

Şimdi böyle bir iş Türkiye'de olur muydu onu biraz düşüneyim. Bu iş kısacası bu düzeye kadar gelmezdi diyebilirim. Yine basit bir nedenden dolayı belki de dünya üzerinde internet üzerinden ünlü olan birşeyi tvye çıkartıp söndürüp öldürme konusunda bir numarayız. Mario oynayan çocuk ya da inglizce sayı saymaya çalışan çocuk. Kızsız Adam'ı çeken Kadir Has üniversitesi öğrencilerinden Can Sercan'nın böyle eriyip gitmesinden korkuyorum açıkcası. Oyuncu olan Hayrettin Karaoğuz'a
inşallah adama zorla talk şov falan yaptırtmazlar.

Neyse bu durum aslında konun tersi olan bir durum. Türkiye'de hiçbir ünlünün internet üzerinden komedi şovu çekip kısa aralıklarla yayınlayacağını düşümüyorum. Onun için de nedeni var tabi ki. Ali Taran tarzı tvnin herşey olduğunu düşünen ünlü yönlendiricileri. Ne yazık ki artık tv herşey değil. Zaten interneti önemsemediği jürisi olduğu yarışmada Blue Man şovu izledikten sonra verdiği evet oyundan sonra anlaşıldı ve bir ropörtajında da bunu belirtmiş zaten.(Ali Taran'ı eleştirdim yahu ne güzel iştir şu blog yazarlığı onu eleştri bunu eleştir süper) İkinci nedende internetin hala büyük bir gelir kapısı olmaması. Prodüksiyon maliyetleri bile çıkmayabilir bırak kar etmeyi. Türkiye'de iyi bir internet girişi internette kalmaz büyük ihtimal tvde kendine bir yer bulur.

İnternetin özgürlüğünden vazgeçip tvye çıkmak gayet zor birşey bunu yapanlar muhtemelen büyük hüsrana uğrar. Bu konuda bir örnek verebilirim size İnternetin ünlü siması dead terorist achmed videosunu çeken komedyen jeff Dunham tvye çıkıp şov yapmaya başladı fakat geçen günlerde şovu yayından kaldırıldı. Nedeni aslında çok net tv asla istediğin özgürlüğü vermez.(Şovu ırkçı olmakla eleştirildiği için ve maliyetleri çok fazla olduğu için kaldırıldı diyorlar fakat ırkçılıktan başka bir nedeni yok bu işin )

Son söz ; eğer internette ünlü olduysa internete devam et tvye geçmek istiyorsan iyi planlama yap. İnternette iş yapacaksan internet kullanıcılarını iyi analiz eden bir ekibin olsun yazıda bahsettiğim örnek çok yere basan bir örnek tutmaması büyük bir hayal kırıklığı olur zaten.

İac sitesi burada

Jason Bateman ve Will Arnett haberinin ingilizce versiyonu


Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası