2 Şubat 2010 Salı

Aslında aynı başlığı atsaydım

Bazen blogçlar kendi aralarında sen benim yazımı çaldın  ,  izin almadan kullandın diye tartışırlar sonra çalan kişi suçluluğunu fark eder ve yok olur gider bu işin böyle olmadığını yapılmayacağını anlar. Yazılı olmayan bir kuraldır bu bloggerlar arasında "eğer bir yazıyı alıyorsan en azından bir link ver" bu kuralı çoğu kişi uygular.Çoğu kişi yazının tamamını alıntılamaz bir kısmını alıntılar ama yine de ilk yazarın bloguna bir link verilir. Fakat bu iş galiba internet gazetelerinde böyle işlemiyor. İnternet gazetesi doğru tabir değil sanırım gazetelerin internet siteleri.
Neyse konumuza dönelim. Eğer biraz sonra dört ayrı gazetenin linkini vereceğim haberin yazarı ben olsaydım herhalde ağlardım. Economist dergisinden alıntı yapıp haber sayfanı doldurmuşsun birisi bu yazıyı çevirmiş (bildiğim kadarıyla Economist ' in Türkiye baskısı yok) .  Çevirenin ismi yok , ajanstan geldiyse ajansın ismi yok(zaman ve milliyette bu böyle) , Economist internet sitesine link yok(son sayısı demişler daha internette bulunmuyordur araştırma  ama nezaketten ana sayfasına bir link koymaları gerekir) , bu yazıyı buraya yapıştıranın yorumu yok(ehil birisi bu konuyla ilgilenip bir yorum yazmalıydı) , hepsinin başlığı aynı , hepsi tek yazıyı alıp yapıştırmış haber sitesi kurmak bu kadar kolay herhalde. Kusura bakmasınlar gazeteciler canları sıkıldıkca bloggerlara sallıyor ama ilk önce kendi sitenizde olan böyle ucuz bir şekilde özensizce hazırlanmış haberleri halletsinler. Bu haberin ki bu haberse , bloggerların çoğu bu haberlerden daha özen gösterilmiş yazılar yazıyorlar.
Şunu bilmiyorum eğer öyle bir şey varsa bu yazdıklarım çöpe gider ki öyle olduğu sanmıyorum. "Ajanstan gelen yazılar aynen korunarak kullanılcaktır" . Eğer böyleyse daha vahim anlaştığın ajansın güdümde gazete çıkartıyorsun demektir.
Sorunum yazıyı ilk yazan ile değil 4 gazetenin bu yazıyı  alıp direkt yapıştırmasıdır. Eğer gazeteyi alıyorsam ya da internet sitesine giriyorsam orada bu konu hakkında yazan kişilerin yorumlarının bulunmasını isterim.  Yazıyı ilk olarak yazan kişi(anka haber ajansından birisi ismini öğrenemedim) güzel bir çeviri yapmış sitelere haberi geçmişler. Siteler , haberin ilk yazarının ismini not etmemişler , çevirenin ismini not etmemişler. Economist bir araştıma yapmış yahu bu araştırmayı kim yapmış bir isim yazın çevirenin ismi kim bir yazın. İnternet haberciliği böyleymiş herhalde ajansla anlaş siteyi doldur. Kusura bakmayın sizin yaptığınız bu işin daha iyisini yapan 10larca blogger var. Bloglar bu yüzden var olmalıdır. En azında yaptıkları şeyi iş olsun diye değil sevdikleri için yapıyorlar.
Milliyet : Dünya vaktini facebook'ta harcıyor
Zaman : Dünya vaktini facebook'ta harcıyor
Cumhuriyet : Dünya vaktini facebook'ta harcıyor
Hürriyet : Dünya vaktini facebook'ta harcıyor
Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası