22 Şubat 2010 Pazartesi

Bilimin popüleri olurmuş mu?



Bu başlığı atarken aklıma "herkesin bir popisi var" videosu geldi. Neyse çok sıkı bir fan olmasam da popüler olan bilim konularını takip etmeye çalışırım.(şimdi bilim popüler olurmuş diye sormayın herkes hadron çarpıştırıcısını merak etmiştir işte popüler bilim)

Bu konuda Türkiye'de çok güncel haber kaynağı yok ne yazık ki. Bilim konusunda aklımıza ilk gelen tubitak'ın sitesinde ise popüler bilim için bir şey yok bu yüzden yabancı siteleri takip etmek gerekiyor. Bazı gelişmelerin ne işe yarayacağını çözemesem de nanoteknoloji dedikleri zaman aval aval bakmamak lazım.

Bu konu hakkında neden yazdığımı da belirteyim. Popsci twitter hesabında bu tweet çıktı önüme "Dünyanın en şanslı işini yapan adam uyuyan yavru kedileri inceliyor". İngilizceydi tabii olarak. Bilimi popülerleştirmek :) için yapılan bu espriye gülüp yazmaya karar verdim. Bundan sonra bu konu hakkında yazayım belki birileri merak eder de nereden yararlanmam gerekir diye sorar buradan bakıverir belki bir işe yarar.

Popsci : Popüler bilim dergilerinin en çok bilineni. Aylık bir dergi olmasına rağmen sitesi blog gibi işleyip günlük yayın yapıyor. Twitter ve popüler diğer ağlarda hesapları var özellikle twitter hesapları takip edilmeli eğlenceli bir twitter hesabı var. Bilim eğlenceli değildir diyenleri yanıltabilecek bir yapısı var.

New scientist : Yine popüler bilim dergisi. Zaten adın da anlaşılabileceği gibi yeni bilim. Bilm dünyasında olan gelişmeleri ve direkt olarak yaşamımızı etkileyebilecekleri internet sitesinde yayılıyor. Son günlerde olan başlıklardan bir örnek verebiliriz "Kim ultra hızlı internet istemez" . Twitter hesabı popsci gibi çok hareketli sürekli güncellemeler düüyor. Rahatsız etmeyecek fakat dikkatinizi oraya çekebilecek başlıklar atıyorlar. Takip etmekte yarar var.

Boing Boing : Bu blog benim favori blogumdur. Aslında tanıtmaya gerek yok girip geziniz internette biraz vakit geçiryorsanız boing boing aracılığı ile önünüze düşen bir link görmüşsünüzdür.

İo9 : Her ne kadar popüler bilim blogu olmasa da sıkı sık bu tarz güncellemeler yer verdiği için burada yer vermenin iyi olacağını düşündüm. Gawker ve gizmodo gibi büyük blogların kardeşi olan bu blogun içeriği "geeky" diyerek tanımlamak doğuru olabilir.

Hafif.org : Türkiye'den benim bildiğim tek örnek olanpopüler bilim blogu. Başkası varsa gözden kaçırmışımdır. Biraz araştırma yapınca . Bu konuda fazla bir şey bulamadım. Hafif.org un içeriği çok güncellenmese de sıkı bir kullanıcısı var olduğunu söylemek gerekir. Yazılan yazılar yorumsuz kalmaz.

Neyse bu konu hakkında başka yazacak çok şey olabilir gözden kaçırdıklarım olabilir. Bu konuda yapacak ve yazacaklarım bu kadar. Gözden kaçanlar için özür dilerim.

Son olarak resimde görülen Hadron çarpıştırıcısı hakkında viki maddesi burada

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası