24 Şubat 2010 Çarşamba

Neden Friendfeed değil de Twitter tercih ediliyor ?

Friendfeed'te uzun zaman geçirip twitter'a geçen kullanıcıları kastetmiyorum zaten öyle kullanıcılarda fazla yok. Yeni başlayan birisi için yazıyorum.

Aslında basit bir bir durum bu. Friendfeed'te yeterince ünlü kullanıcı yok. Friendfeed'te ünlü kullanıcı olmamasını anlarım sonuçta friendfeed tartışmaların çok fazla olabileceği bir yer bu tartışmalar bir anda parlayabiliyor ve birden feedin asıl sahibinin elinden kaçıyor. Bir çok ünlü böyle tartışmaların içinde olmak istemez büyük ihtimal(çevrimiçi itibar yönetimi konusu).

Twitter'da bu iş daha kontrollü oluyor en azından tartışma iki kişi arasında ve bir çok kişi karışmadan konuyu sonlandırabiliyorsun. Zaten bir çok kişi karışmıyor. Tartışmalarda sadece laf atma olarak kalıyor.

Friendfeed dünyada en çok kullanılan ülkelerden 2.si Türkiye(artık bunu herhalde internet üzerinde 1 milyon kişi söylemiştir). Friendfeed en son alexa verilerine göre twitter'ın gerisinde kaldı. Çok büyük bir fark yok fakat muhtemelen o fark zamanla artacak.

Peki herhangi biri Twitter'ı neden tercih eder? Tamam ünlülerin neden burada olduğunu yazdık fakat herhangi biri neden gelir. Basit ünlüleri takip etmek için bbgler yakın zamana kadar reyting rekorları kırıyordu. Magazin programları halen çok seyrediliyor.

Friendfeed bilindiği gibi belli sektörden insanların toplandığı bir paylaşım noktası insanlar bir çok konu hakkında bilgilerini paylaşıyor hatta bir çok kişi tanımadığı insanlara yardım ediyor. Fakat bu kişileri bulmak pek kolay olmuyor doğru insanları takip etmediğiniz an anafeediniz çöplüğe dönebiliyor. Doğru insanları bulmakla adaptasyon süresi harcanıyor ve ister istemez sabırlı olmayan bünyeler friendfeed'i terk ediyor.

Twitter'da adaptasyon süresi oldukça kolay aşılabiliyor. Başta bir iki ünlü ismi takip ettiğiniz zaman belli bir eğlenceli ortam sağlayabiliyorsunuz ve gözetleme güdünüzü biraz torpülüyorsunuz. Sonra kendi arkadaş grubunuzu , ortak zevkleri paylaşan insanlarla kurabiliyorsunuz. Tabi ki twitter'in basit yapısı bu durumu daha da hızlandırıyor. Twitter hakkında ne zaman yazsam Chris Brogan'ın bu sene için öngürülerde bulunduğu yazısının başlığı aklıma geliyor Small , Simple , Shared (küçük , basit , paylaşılan).

Friendfeed mi twitter mı? . Ben bir yorum yapamam ikisi de ayrı dünyalar. İkisinde de fazla zaman geçirdiğim için artık ikisini de bırakamıyorum.

Not: İki gün twitter üstüne yazdım sanki twitter çığırtkanlığı yapıyor gibi oldu. Asla yok öyle bir şey bütün sosyal medya araçlarına aynı mesafedeyim (Profesyonel futbolcu demeci gibi oldu)

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası