25 Mart 2010 Perşembe

Küçük işletme ve sosyal ağlar

Facebook gibi sosyal ağlar küçük işletmeler için mükemmel bir tanıtım mecrası. Elbette tek şubesi olan kafe ve benzeri ortamlardan bahsediyorum.

Küçük işletme sahipleri fazla para harcamadan sosyal ağları kullanarak müşteri sadakatini artırabilirler. Bu işi yaparken de sadece yapacakları ufak jestler.

Türkiye'de herhangi bir kafeye girdiğiniz zaman kasanın arkasında asılı olan fotoları görürsünüz. Genellikle ünlülerin yer aldığı fotolardır bunlar. Bir ünlü rastgele o gün o kafeye gelmişse hemen foto çekilir bir kaç gün içinde kasanın arkasında ki yerini alır. Bir çok kafe sahibi bir dijital makineye yardımıyla bir çok insanı fotograflayıp sosyal ağ sayfasına koyup onları önemli hissettirebilir. Bu çok basit birşey daha bir çok yapılabilecek şey var aklıma gelenleri not etmek istiyorum.

* Sosyal ağ sayfasından durum güncellemesi yaparken indirimleri ve etkinlikleri duyurabilirsiniz. Gün içinde işletmenizin hareketsiz olduğu zamanlarda işletmenizi hareketlendirmek için sadece bu saatlerde geçen indirimleri duyurabilirsiniz.

* Facebook gibi ağlarda grup üyelerinin doğum günlerini öğrenip onlara çok ufak jestler yapabilir. Bu rsikli bir iş olsa da doğru zamanlama ve iyi niyet gösterisi ile çok güzel sonuçlar verebilir.

* Menülerde olan değişikliklerin duyurularını sosyal ağlar sayesinde yapabilirsiniz. Herkesin başına gelmiş olan fiyat karışıklığını böylelikle atlatabilirsiniz.

* İşletme içinde gerçekleşen organizasyonları ücretsiz kayıt edip youtube gibi siteler vasıtası ile paylaşabilirsiniz.

* İnsanların sosyal ağlar üzerinden yapacakları eleştirileri ve önerileri değerlendirebilirsiniz. Bazı hatalar insanlar kırılmasın diye söylenmez ama sosyal medya insanı biraz daha açık sözlü yapar. İnsanlar kendi hatalarını görmeyebilir. Sosyal ağlar sayesinde iyi bir müşteri ilişkileri sistemi geliştirebilirsiniz.

* Facebook sayfa öneri sistemi sayesinde aslında müşteriniz olmayan insanların sizi fark etmesini sağlayabilirsiniz.

* Bu sene içinde popüler olacağı düşünülen foursquare gibi servisler sayesinde insanların işletmenizi daha fazla duyurabilirsiniz.

* Ücretsiz blog sağlayıcıları kullanarak blog açarak gün içinde olan olayları ve olan etkilikleri anlatabilirsiniz. Yemek işindeyseniz yemek tarifi , başka türlü bir işte iseniz gerçekleştirdiğiniz çalışmaların aşamalarını anlatabilirsiniz bu blog sayesinde. Yaptığınız işin iyi bilinmesi size ve işe olan saygıyı artırması işten bile değildir.

Burada yazdıklarım herkesin yapabileceği ve bildiği işlerdir ama yine de bu işe cidden girişecekseniz bu işi profesyonelce yapan kişilerin bloglarına ulaşabilirsiniz biraz arama ile. Benim yazdıklarım nacizane önerilerimdir.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası