30 Mart 2010 Salı

Sosyal Medyacılar Acun Ilıcalı'dan bir şeyler öğrenebilir mi?

Her ne kadar yaptığı işler orjinallik açısından tartışmalı olsa da yaptığı her iş ortalama bir Türk izleyicisinin takip ettiği şeyler oluyor. Kutu yarışmasından yetenek yarışmasına önceki dönemlerden Acun Firarda'ya kadar hepsi bir şekilde izleyici buluyor. Bunun böyle olduğunu her halde Türkiye'nin en büyük iki firmasından reklam alması durumu ile anlamaya çalışmak pek hatalı olmaz.

Peki sosyal medya bu işten nasıl bir şeyler çıkartabilir kendine? ("kendime" de yazayım da birileri çıkıp bize işimizi mi öğretiyorsunuz demesin :))

* Acun Ilıcalı bütün yaptığı işlerde gençlere yöneldi. Acun Firarda da olsun yetenke yarışmasında olsun. Büyük şehirler dışında da olan üniversite gençliğini yakaladı. Onları oyunun içine dahil etti. Yetenek yarışmasında salon izleyicilerini ciddiye aldığını gösterdi olmayacak kişileri üst turlara çıkarmasını sağladı.

Sosyal medyacı buradan ne öğrenmeli? Gençleri oyunun içinde olduğunu hissettirecek projeler geliştir. Yoksa her yaptığı havanda su dövmekten başka bir şey olmaz. Her zaman gençlerin mümkün olduğunca ne istediğin anla herkesin senin gibi yaşadığı düşünme İstanbul dışına bakmayı dene.

* Acun Ilıcalı her zaman polemikten uzak oldu. Tartışmaya girmedi komşunun çocuğu modunda geçirdi hayatını.

Sosyal medyacı buradan ne öğrenmeli ? Tartışmaya girmek ne sana ne de yaptığın işe yarar getirir bir çok yaptığın vasat iş çoğu zaman sadece iyi insan olduğun için sevilecek ya da en azında eleştirilmeyecek.

* Acun Ilıcalı her yaptığı işin ne kadar zor olduğunu göstermek için sürekli kamera arkası görüntüleri kullandı. Acun Firarda çekerken bankların üstünde uyuya kaldığını çekip yayınladı.

Sosyal medyacı buradan ne öğrenmeli? Yaptığınız işin zor olduğunu göstermek için yapacağınız tek şey sizin işinizi iyi bilen kişilerin desteklerini almaya çalışmak. Sizi destekleyen kişiler yaptığınız işin aslında ne kadar zor olduğunu göstermenizde çok yardımcı olacak ve bu şekilde bir çok acımasız eleştiriyi sırtlarken size yardımı dokunacak

* Acun Ilıcalı sadece bir marka ile reklam anlaşması imzalamadı. Bir markaya sıkıca bağlanmadı. Acun Firarda zamanında Avea ile çalıştı şimdi Turkcell ile. İki marka içinde yararlı olmuştur.

Sosyal medyacı buradan ne öğrenmeli? Bir iş yapıyorsanız o işi savunun ama kölesi olmayın. Kölesi olurken saldırganlaşmayın.

* Acun Ilıcalı yaptığı işlere en alttan başladı. Eline mikrofon alıp sokaklarda spor röportajları yaptı.

Sosyal medyacı buradan ne öğrenmeli? Eğer sosyal medyada var olacaksak bu işin en dibinden en tepesine kadar her yerini görmemiz gerekir. Sosyal medya yöneticisi topluluk yöneticiliği yapmamışsa toplulukların istedikleri için strateji geliştirmesi zor olur.

* Acun Ilıcalı herkesin bir şekilde sonunu merak ettiren işlerde bulundu (Var mısın Yok Musun , Yetenek Sizsiniz). Kutu yarışması ne kadar kalite açısından tartışmalı olsa de o yarışmayı bir şekilde izlenir kıldı. (Adriana Lima , Bruce Willis , 50 Cent)

Sosyal medyacı buradan ne öğrenmeli? Eğer bir işin sonu merak edilmiyorsa o işi takip etmenin gereği yok. Sosyal medya araçlarında vakit geçirdiğim sürelerde şunu öğrendim Bir şey takip edilmesi için birkaç şey gerekli "merak , estetik , eğlence" bunlardan birini yakalarsa o iş her zaman başarılı oluyor. (Çok basit değil mi şimdi proje yapanlara ha keza olur da bu yazıyı okursa çok biliyorsan sen yap diyebilirler ben de eyvallah deyip benim uzmanlığım bu değil deyip ukalalık yaparım :) ona göre anlaşalım) Eğer yaptığınız işin kalitesi tartışılacaksa Adriana Lima'yı kullan yani sosyal medya ünlülerini kullan onlar sana bir şekilde güvenirlilik kazandıracak(Bu iş tam bir bıçak sırtı doğru ünlüyü bulmak en önemlisi tartışmalı bir kişiyi bulursan projeye elveda demek çokta zor olmaz)


Tekrar tekrar söylüyorum ben uzman değilim takipçiyim. Burada yazdıklarım ne Acun Ilıcalı'yı yüceltmek ne de sosyal medyacıları yermek içindir. Sadece bizim sosyal medya araçlarımızı kullanan insanlar ile Acun Ilıcalı'nın programlarını seyreden insanlarla aynı insanlar buna dikkat çekmek istedim. Bu liste çok çok daha uzun olabilirdi ama yazmaya üşendim.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası