6 Nisan 2010 Salı

10 Milyon olsan ne olur?


Penn Olson'da şu yazıyı okuduktan sonra acaba bizim Kültür ve Turizm bakanlığı ne alemdedir diye bir facebook araştırması yaptım. Buradan dişe dokunur bulamayınca bakanlığın sitesinden bir şeyler bulabilir miyim diye oraya baktım. Oradan Go Turkey adlı resmi turizm portalına ulaştım.

Şimdi asıl anlatmak istediğim yere gelelim. Penn Olson'un yazısında Yeni Zelanda'nın facebook sayfasından bahsediliyordu. Tabi yazıyı okurken ben de girip adamlar ne yapmış diye bir baktım. Gerçekten özenli bir çalışma yapılmış. İş , fan sayfalarını semt pazarına çeviren amatörlere ve milliyetçilik yapan üç beş insana bırakılmamış. İşin ciddiyeti ve facebook'un gücünün  farkında olan bir ekibin adam akıllı çalışmasıyla yapılmış.

Artık insanların şunu fark etmesi gerekiyor " İnternette arama yaparken sadece google kullanılmıyor bir çok kişi facebook ve diğer sosyal medya araçlarını da kullanıyor." Koskoca ülkenin itibarının üç beş kafatasçı milliyetçiye bırakılmayacağının bilinmesi gerekir.

Şimdi Yeni Zelanda 'nın fan sayfasını ve turizm organizasyonun ana sayfasını izleyerek sosyal medya araçlarında nasıl ülke tanıtımı yapılır anlamaya çalışacağım. Aslında sağa sola sövüp bırakmak daha makbule geçer ama bir  şeyler yazayım.

Yeni Zelanda sayfasında dikkat çeken ne var ?

İlk etapta düzenli ve ülkenin turizminde vurgu yapılması gereken neresi ise ona yapılan logoda dikkat çekilmiş. Ülkenin en önemli özelliği eşsiz doğası (Bknz : Yüzüklerin Efendisi Serisi) bu konuya dikkat çekilmiş. Düzenli olduğunu şuradan anlayabiliriz. Bütün girişler aynı ağızdan ve sadece yönetici hesap olan 100% Pure New Zealand  adlı hesaptan yapılmış ve duvarın başkaları tarafında işgal edilmemesi sağlanmış(Facebook duvar ayarlarının dikkatli kullanımı).Bilgiler kısmı şişirilmemiş. Yani aslında çok okunmayan bir yere bilgi bombardımanı gerekmez adam akıllı bir slogan ya da küçük bir tanıtıcı cümle yeter.

Fotoğraflar bölümünde hayran fotoğrafları ve 100% Pure New Zealand 'ın kendi eklediği fotoğraflar var. Açıkçası herkesin bileceği gibi en kolay düzenlenecek yerlerden biri. Zaten 100% Pure New Zealand 'ın bir adet Flickr hesabı da var.

Youtube entegrasyonu çok iyi sağlanmış. Ülke hakkında çekilmiş kısa filmlere ve röportajlar buradan ulaşabilirsiniz. Kısa filmlerin bir çoğu yabancı ülkelerden kişilerin filmleri. Misal en son Arjantin'den birisinin bir kısa filmi eklenmiş.

Son söz olarak facebook fan sayfasının etkili olması için bence her zaman çok iyi bir web sayfası ile etkileşim içinde olması gerekir. Yeni Zelanda'nın  çok iyi bir sayfası var. Aynı güzellikte oluşturulmuş bir fan sayfası , flickr ,youtube ve twitter hesabı var. Bu sayfayı keşke bu konularda yetkili olan kişilerde görse. İki lafından biri Türkiye'nin tanıtımı olan kişiler web 2.0 ve sosyal medya nimetini gözden kaçırmamalılar. Facebook ortamında Türkiye ile ilgili olan vasat bile olmayan sayfaların içinde bile "Bu yaz Türkiye'ye gelmek istiyorum" diyen yabancı kişiler var. Buralardan binlerce kişilere ulaşılabilir. Gözden kaçırmasalar iyi olur benim diyeceğim budur fazlasına gerek dahi yoktur.

Saygılar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası