24 Nisan 2010 Cumartesi

Sosyal Şeyler



Bu başlıktan ne anlaşılıyor? Açıkçası sosyal medya ilgili şeylerin anlaşılmaması lazım eğer öyle bir şey anlaşılıyorsa bir çok kişinin saçma yönlendirmelerine maruz kalmışsınızdır demektir. Güzel ülkem daha sosyal medya tanımını yapamadan , sosyal medya ile sosyal kavramlarını ayırt edemeden bu işlere girdi.

Ne demek istediğim bir iki alıntı ile açıklamaya çalışacağım.

Sosyal : Toplumla ilgili, toplumsal, içtimai (Tdk)
Sosyal :Toplumsal (Wiki)

Verdiğim iki tanımdan anlaşılacağı gibi bir tamlamanın başına sosyal kelimesini koyduğunuz zaman o tamlamadan çıkartacağımız anlam sosyal medya ile ilgili olduğu değil sosyal ile ilgili olduğudur. Herhalde buraya kadar anlaşılmıştır. Ekstra bir iki örnek vereyim

Sosyal Firma : Toplumla iyi bağlantı yapan bir firmadan bahsediliyor hatta sosyal hayatı güçlü olan her hafta pikniğe giden bir firmadan belki toplumsal olaylara yardımcı olmaya çalışan bir yerden bahsediliyor olabilir ama sosyal medya hesabı açmış bir firmadan değil.

Sosyal Hayat ; Toplumsal hayatımızdan bu hafta sonu yediğimiz nanelerden bahsediliyor , facebookta oynadığımız oyunlardan değil.

Sosyal Güvenlik ; Sosyal medya araçlarında olan güvenlikten bahsedilmiyor sanırım.

Yani demek istediğim bir şeylerin başına sosyal eklediğiniz zaman o konu sosyal medya ile ilgili değil , toplumsal şeylerle ilgilidir. Kanlı canlı insanlarla ilgilidir Facebook'ta olan bir avatar ile ilgili değil ya da Twitter'da olan bir tweet ile ilgili değildir.(bir yazı içinde başka "yani" kullanmak istemiyorum anlayın işte). Sosyal hayatın ikinci anlamı mecazı bu oldu derseniz eğer "sosyal hayatı facebook olan insana yazıklar olsun!" derim ben de.

Bir şeyin başına sosyal kelimesini koyduktan sonra onun altını doldurabilecek misiniz? İyi düşünün yoksa halen sosyal güvenlik kurumuna kayıtların facebook gizlilik ayarlarıyla alakalı olduğunu mu düşünüyorsunuz. O zaman başına sosyal koyup bir blog açma zamanın gelip geçiyor demektir.

Kırılan olur mu bu yazdıklarımdan bilmem ama kırılacakları ben değilim Tdk o yazmış sosyal kelimesinin anlamını. Hatta yazı içinde ben de bir iki yerde gel gitler yaşadım. Acaba sosyalciler doğru mu söylüyorlar? "Ben bilmem Tdk bilir" cümlesinin arkasına sığınmaya karar verdim.

Not: Görsel www.plantcph.dk/blog/  alınmıştır. Görselin kullanıldığı yazı burada

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası