23 Nisan 2010 Cuma

Spymaster hakkında bir şeyler




Spymaster tarayıcı tabanlı oyunlara bir örnek sosyal ağları kullanan bir örnek. Nereden denk geldiğimi anlatayım sonrasında oyun hakkında ufak tefek bilgiler veririm. Bir senedir var olmasına rağmen neden pek ünlü olmadığını anlayamadım. Tabi Türkçe olmamasının önemli bir payı var tabi ki. Türkçe olsaydı çoktan basardılar ortalığı.

Oyunun yapımcı firması olan Irata Labs'ın News Corp. tarafından satın alındığını okuyunca nedir bu firmanın kerameti diye bir araştırayım dedim. Karşıma Spymaster ve Ilist uygulamaları çıktı. Spymaster'ı uzun uzun anlatacağım zaten Ilist'e kısaca değineyim. Ilist twitter hesabınızı bir satış merkezi haline dönüştürmenizi sağlayan bir uygulama farklı bir eticaret uygulaması. Hashtagların kullanılması üzerine kurulu basit ama kullanışlı bir uygulama. Misal bir şeyi satın almak isitiyorsanız #iwant hashtagını kullanıyorsunuz. Hashtagların kategorilendirilmesi ile oluşturulan bir sistem. Sitenin içinde popüler hashtagların kategorilendirilmesi mevcut istediğinizi aratabiliyorsunuz zaten falan filan uzun uzun anlattım yine neyse.

Asıl konumuz olan Spymaster'a dönelim. Adından anlaşılacağı gibi gizli ajanlık üzerine kurulu bir oyun.Tarayıcı tabanı bir oyun fakat diğer oyunlardan en büyük farkı Twitter ve Facebook hesabları ile giriş yapılıyor. Hangi hesap ile girdiyseniz o hesap etrafında olan spymaster oyuncuları kadar spymaster'a sahip oluyorsunuz.

Oyuna göre anlatayım spymaster'ın ne olduğunu. Oyuna göre twitter hesabınızda olan takipçilerin hepsi birer spy(gizli ajan) fakat sadece oyunu oynayanlar spymaster. Oyunda ilerleyen görevlerde listemizde olan spymaster sayısı görev şartlarında biri oluyor. Spymasterları artırmak için dünya üzerinde spymaster oyuncuları ile ekleşmek gibi sosyalleşme durumu oluyor yani durduk yere sosyalleşiyoruz. Açılşta üç gizli servis seçme şansımız var Rus İngiliz ve Amerikan bu seçenekler (Ulan ne olabilir başka belki mossad falan olabilirmiş aslında)

Temel bilgileri verdikten sonra ıvır zıvırları anlatayım. Tasks başlığı altında görevlerimiz var.  "Rus mafya babasını kıstır", "Propaganda kağıtları dağıt", "Askeri üste dal planları çal" gibi zorluk dereceleri belirtilmiş görevlerimiz var. Her yeni levelde yeni görevler geliyor. Eski görevlerin zorluk dereceleri düşüyor yenileri geldikçe.

Intel başlığı altında diğer kullanıcılara baskın düzenleyip onlara suikast gerçekleştiriyorsunuz. Tabi oyuncuların yanında yine zorluk dereceleri belirtilmiş.  Bu suikastlar sırasında ufak görseller giriyor araya gayet yerinde ve şık durmuş bunu belirtmek lazım.

Commerce başlığı altında ise tamamladığınız görevlerden kazandığınız paraları değerlendirdiğiniz bölüm var. Görevleri için gerekli olan malzemeyi Black Marketlerden temin edebiliyorsunuz. Yüksek miktarda olan paraları İsviçre bankalarında saklayabiliyorsunuz ya da dünyanın muhtelif yanlarından güvenli evler alabiliyorsunuz.

Directorate bölümü de oyun için paralar haricinde topladığınız puanları harcayabileceğiniz ve ekstra puan alabileceğimiz yer. Sağlık ekipmanları ve bounty hunter(ödül avcısı) lisansları gibi şeyleri alabiliyorsunuz.

Allies bölümde ise arkadaşlarınızı davet etmek gibi bir şansınız var. Şans veya artık ne denirse.

Şimdi oyunu neden oynuyorsun diye soranlara kısa bir cevap ,oyun diğer benim girip oynamaya çalıştığım tarayıcı tabanlı oyunlardan daha hızlı ilerliyor. Ogame ve türevleri gibi oyunlarda olduğu gibi 8-10 saat beklemiyorsun. Görevler kesin ve net. Diğer oyunlardan bir farklılık yaratıp twitter listesini oyuna entegre etmeyi başarmışlar. Farklı bir oyun yapmışlar ve sosyal medya çağını yakalayabilmişler.

Spymaster profilim burada ,oynamak isteyen olursa eğer twitter hesabım burada ekleyin ekleştirin spymaster ağınız genişlesin.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası