16 Temmuz 2010 Cuma

4chan, Lol Cats ve Cheezburger Network



TED; dünyada teknoloji, eğlence(entertainment) ve dizayn alanında üst düzey insanların konuşma yaptıkları bir oluşum. TED hakkında bilgiyi zaten bir çok yerden alabilirsiniz. Benim TED'e bakışım şöyledir. Eğer birisi TED konuşmalarında konuşmacı olarak yer almışsa yaptığı işe siyasi veya yaşam tarzı olarak mesafeli olsam bile saygım ikiye katlanır. TED, kafamda kariyer yolculuğunu en üst aşamasıdır. TED'te varsanız bu iş tamamdır. Bu arada Elif Şafak dün Ted Global'de bir konuşma yaptı. konuşmanın linki burada

Neyse yukarıda olan videoda 4chan'ın kurucusu olan m00t takma adlı Christopher Poole 'un konuşması yer alıyor. Normal bir TED konuşması gibi ilham verici olmasa bile anonimlik kavramını anlattığı için izlenmeye değer.

Şimdi bu video üzerinden bir süredir interneti sallayan Cheezburger network'un oluşumuna göz atacağım. Bu videoyu öncelikle izlemeniz lazım. CN kuruluşuna dair ip uçlarını almanız adına iyi olur.

4chan bilindiği üzere pek kuralları olmayan bir görsel paylaşma platformu(board). +18 öğlereden en gerzek esprilere kadar burada paylaşılabilir ya da incinin resimlisi denilebilir:). Gerçi İnci halen amaçsızlık üzerine kurulu o ayrı bir durum. Video içinde 4chan üyelerinin geçmişte yaptığı operasyonlardan bahsediliyor.

4chan internette "meme"lerin merkezi konumdaydı uzun bir süre. Halen toplandıkları zaman gayet etkili hareket ediyorlar. Bir süre önce Justin Bieber için "bel soğukluğu oldu" dedikodusunu çıkartmışlardı ve bu durum Twitter'da trend olmuştu. Anonimlik için ahkam kesmeyeceğim zaten adamlar dertlerini anlatmışlar videoda

funny pictures of cats with captions
see more Lolcats and funny pictures

 4chan içinden çıkan bir çok şey halen sosyal medya aracılığı ile ortalıkta dolaşıyor. Her ne kadar m00t kar edemediğini söylese de bazı kişiler bu işten kar etmeyi becerdiler. Konuşmada "Blog İmparatorluğu" olarak bahsedilen şey Cheezburger Network'tan başkası değil. 4chan içinden çıkan motive edici posterleri ve lolcats'i bir blog ağına dönüşmek için kullanan CN. (Bu büyüme de Fail blog'un katkısını da unutmamak lazım). Şimdi dünyanın en büyük blog networklarından biri. Webby ödüllerinide aldıkları adaylıkları da unutmadan söyleyeyim. Failblog, Graphjam ve Lolcats(icanhascheezeburger) aday olan blogları.

Biz de böyle bir şey olabilir mi diye düşündüm fakat bir kaç gündür gözüme çarpan topluluk bloglarında olan ayrılıklar bu işin çok kolay olmayacağını uygulamalı olarak gösterdi. Bu tarz büyük blog networkları kurmak çok zor bir şey belli ki. İçerik üretenlere saygı gösterilmeyen bir yerde ben neden bahsediyorum ya:). Neyse Bobiler ve Alkışlarla Yaşıyorum'un dirsek teması sürüyor da benim gibi içerik üreterek internette ve sosyal medyada var olma çabası içinde olan insanlar için umut sürüyor.

Not: Karışık bir yazı oldu. Konuşmayı kesinlikle izleyiniz yoksa yazdıklarım daha da karmaşık bir hal alacak :) Bu videoyu izlemeden önce de bu şekilde bir yazı yazmayı planlıyordum. Bu video ile yazmayı planladığım yazı daha anlamlı hale geldi.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası