7 Temmuz 2010 Çarşamba

Biraz Photoshop ve 30 bin takipçi



Bugün bir çok kişi tarafından RT edilen bir olayla karşı karşıya kaldım. Geleceğe Dönüş Günü olduğunu haberiydi bu. Geleceğe Dönüş Günü'nün manası şudur: Marty Mcfly'in Geleceğe Dönüş 2 'de zaman yolculuğu yaparak geldiği tarihin kutlanması. (Pek kutlama değilde bir an anma).

Geleceğe Dönüş fanı olarak böyle bir şeyden nasıl haberim olmaz diye hayıflanıyordum. Bir yandan kafamı kurcalayan bir taraf vardı. Tarih 2010 olmadığından emindim ama 2015 mı 2025 mi onu hatırlayamıyordum. Elimde film olmasa da online izleme olanaklarını kullanarak yılın 2015 olduğunu teyit ettim. En azından ben mutluydum. Fakat nasıl olmuştu da sosyal medya bu hatayı doğru diye alıp yaymaya başlamıştı.

Bu durumun sorumlusu bu blogta da bir kaç kez değindiğim İngiliz Total Film sitesi. Total Film'in 30 bin civarı Twitter kullanıcısının yardımıyla bu hatayı yaymaya başladı. Hollywood yoldızları bile bu işe dahil olunca küresel bir olaya dönüşmüş oldu. tam hikayesi şuradan. Back To The Future 'hoax' - we confess!

Bu olay aslında sosyal medyanın yan etkilerini bize masumane bir yolla olsa da göstermiş oldu. Bu durumdan ne çıkartmamız gerekli sıralayalım.

* Yayılma hızı öyle yüksektir ki "Tweet" butonuna bastığınız anda dünyanın bir ucunda olan kişilere ulaşırsınız.

* Yeteri kadar takipçiniz varsa dünyayı sarsmanız o kadar da zor değildir. 30 000 takipçi toplanmayacak bir rakam değil.

* Ne yazık ki sosyal medya hala güvenilir bir kaynak olarak göstermek bizim canımızı yakabilir.

* Eğlenceli bir şey bulursanız herkes onu paylaşır.

* Trendleri takip etmek önemlidir fakat trend yaratabilmek daha önemlidir. E Zordur tabii olarak.(Geleceğe Dönüş Günü)

* Guy Kawasaki " Rt butonu en güçlü buton olacak" demişti adam haklı beyler. (Adamı inciye malzeme yaptık iyi mi?)

* Eğer elinizde sosyal medyada çok takip edilen birilerini kullanma şansınız varsa kaçırmayın. (Adamlar Holywood yıldızlarını alet etmişler)

* Sosyal medyada hatalar canınızı yakabilir. Kötü niyetli olmasa da. (Total Film'in Twitter takipçilerinin sayısını takip edip size bildireceğim.)

* Aslında Bilim Kurgu hayranıyım diyen bir çok kişinin şeklim olsun diye bunu söylediğini öğrendik. (Sosyal Medya ile ne alakası var demeyin sosyal medya kullanıcı trendleri bazen gerçekleri yansıtmıyor olabilir çok sıkı bir çalışma gerektirir)

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası