2 Ağustos 2010 Pazartesi

The Guardian ve Sosyal Medya

Şimdi diyeceksiniz "sende hep yabancıları övüyorsun"  ben ise size "ne yani bizimkilerin gazetelerine blog niyetine oradan buradan alıp koyduğu yazıları ya da şiirleri ya da spor blogu niyetine çıplaklık satan  gazete blogları mı yazayım?" diyeceğim :). Neyse uzatmaya gerek yok bir elin parmakları kadar okuyucum var onları da rahatsız etmeyelim.(şiir yayınlamak sorun değil insanlar ne yazarsa yazsın ama yabancılara bakınca ne bileyim neyse :))



Ezelden beri gazeteleri blog alanı sağlayıcısı olmasına karşıyım. Bunun hem gazeteye içerik sağlayıp onun reklamlarını yayınlamak hem de özgürce yazılıp yazılamaması konusunda ha bir de mevcut olan gazete blogunun içeriğinin pek tatmin olmaması nedeniyle rahatsızdım bu konuda.

Yurt dışında olan örnekleri görünce bu yazdığım konulardan birisinin "kaliteli içerik" konusunun müthiş iyi anlaşıldığı anladım. Guardian gazetesinin bloglarını incelemenizi öneririm. Girip içinde kaybolabilirsiniz. Bir sürü konu, müthiş derlemeler, kültür konularında özgün yazılar ne ararsanız var. Gazete içinde gazete adeta.

Guardian gazetesinin sosyal medya ilişkisini inceleyelim. 

*Burada Dünya Kupası zamanı Guardian Twitter Replay paylaşmıştım  Sırf o haberi okuyorak bile bir gazetenin sosyal medya etkileşimine nasıl baktığını görürsünüz. Bütün gazetelerin aradığı fakat bulamadığı bir veri kaynağından nasıl beslendiğini görmek için müthiş bir örnek. 

*Bir çok gazetede olduğu gibi blog sahibi bu gazetede. Bizde olandan farkı özgün içeriği gerçekten değer verip işi bilenleri desteklemesi ve blog yazmak için profesyonellerle çalışması. Örneğin Dave Hill's London Blog adlı blogun yazarı olan Dave Hill 25 senedir gazetecilikle uğraşan birisi.

*Doğru düzgün kategorize edilmiş bloglar. Bir çok konuda bir çok blog yazısı mevcut ve bunları bulmakta hiç zorlanmıyorsunuz. Özgün yazılmış yazılar arasında bir anda kendiniz kaptırıp 1 saatinizi kaybedebiliyorsunuz.

*Bloglarla Twitter'ın entegrasyonu ise mükemmel denilecek seviyede. Blog yazıları için açılmış olan bir Twitter hesabı var ve her yeni yazıyı oradan da yayınlıyorlar. Bizim alışık olmadığımız Twitter listelerini nasıl kullandıklarını görmek için linke tıklamanız yeterli.

*Aslında sadece bir tane Twitter hesabı yok gazetenin kaç tane diye merak edenlere söyleyeyim 69 adet resmi hesabı var gazetenin. Bizimkiler bir taneyi açmaya erinirken adamlar 69 hesabı kontrol ediyorlar. Gazetenin hangi konularını izleyeceklerse o konularının izlemek ve görmek istemedikleri haberleri takip etmemek için kullanıcıyı düşünen oldukça iyi bir sistem.

* Facebook sayfası sürekli buralarda yazdığım diziler için açılmış Facebook sayfalarından kalır yanları yok hatta bir çok yönden daha başarılı. Girip görün gazetecilerin tu kaka dediği şeyi adamlar nasıl kullanıyor biraz da buradan bakın.
 
Son olarak şu söylemek lazım; bir işi iyi yapmak için uğraşacaksanız eğer ilk önce etrafınıza bakın iyi yapanlardan feyz almaya çalışın yani en azından ben öyle yapmaya çalışıyorum.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası