16 Ağustos 2010 Pazartesi

Indie müzisyenler ve sosyal medya

Elbette burada nasıl müzik yapacaklarını anlatamayacağım tabi ki. Adamların işi o kimseye işini öğretecek değilim. Sadece bir örnekle indie müzisyenlerin sosyal medya araçlarını nasıl kullanmalarının daha yararlı olabileceğini anlatacağım.

Örneğim Meiko adlı bir bir indie pop müzisyeninden örneklerle anlatacağım. Tabii artık gayet ünlü oldu ayrı bir konu o.(Nasıl ünlü olmasın en az 10 farklı dizide şarkıları kullanıldı).

Myspace 

Müzisyenlerin ilk olarak içinde bulunmaları gereken sosyal ağ halen Myspace'tir. Meiko'nun Myspace sayfasında neler var bir bakalım.

Şu videoyu ekleyin bu videoyu ekleyin diye akıl vermek yerine küçük ama etkisi büyük olan Myspace detaylarını paylaşmak daha etkili olur.

Myspace'te iki önemli tanıtım bölümü vardır. Etkilendikleri ve Neye Benziyor? . Bu bölümler yaptığınız işi tanıtmak ve anlatmak için en etkili olacak bölümler. Eğer insanlara yaptığınız işin neye benzediğini anlatamıyorsanız merak edip kimse sizi dinlemez. Kimden etkilenip bu işe girdiğinizi doğru düzgün anlatırsanız insanlar sizi yaptığınız müziğe daha çok saygı duyacaktır. Dikkatli doldurmanızı öneririm abartmamak lazım.  Pop müzik işi yapıyorsanız oraya Deep Purple yazmamayı akıl ediniz.



Yukarıda olduğu gibi fanlarının bloglarında paylaşması için yapılmış özel bir banner. Bu banner Meiko'nun Myspace sayfasına ulaştırıyor insanlar. Indie müzisyenlerin bilinirlilğini artırmak için en önemli gücü fanları ile ilişki kurabilmesidir. Fanlarının sizi diğer arkadaşlarına önermesi ile bilinirliliğiniz artacaktır. Fanlara bu tarz ufak kolaylıklar yapmanız yararınıza olacaktır.

Bir sürü temel Myspace özelliği yanında bir çok daha ıvır zıvır ekleyebilirsiniz. Fakat Myspace'te sizin için en önemli olan şey diğer müzisyenlerle iletişim olacaktır. Fan alanından çok müzisyen iletişimi olarak kullanırsanız Myspace sizin için daha değerli olabilir. Rap veya rock fark etmez sürekli diğer müzisyenlerle fikir alışverişinde bulunun. Duvarlara spam yapmayın gerçekten görüşlerinizi belirtin o kadar zor bir şey değil bu.

Twitter 

Bir gruptan mı bahsediyoruz tek kişiden mi? . Eğer grupsanız ve bir blogunuz yoksa grup adına Twitter hesabı açmak çok etkili olmayabilir. Grup içinden 2 kişi Twitter hesabı açıp grup üyesi olduğunu belirtmeniz daha yaralı olur. İnsanlar müzik gruplarını neden takip etmek istesin, Twitter'da hele bir de bilinmeyen bir müzik grubunu? Bu sorulara cevap vermek için belli bir üne kavuşmak gerekli.  Gerçek kişiler olarak hesap açıp bunun üzerinden ilerlerseniz eğer gerçekten başarılı bir şeyler elde edebilirsiniz. Meiko solo çalıştığı için Twitter kendi hesabı ve herhangi bir kişisel hesap gibi kullanıyor.

Facebook

Ilike ve Bandpage gibi Facebook uygulamaları Türkçe olmadığı ve ülkemizin online müzik alışkanlıklarına ters düştüğü için Facebook müzisyenler için bizim ülkemizden çok etkili bir kullanım alanı olmayabiliyor.  Facebook'u fan iletişimi için kullanabilirsiniz profesyoneller tarafından yönetilen Mor ve Ötesi sayfasına bakabilirsiniz. Facebook'un Türkçe uygulama eksikliği nedeniyle müzisyenlere pek doğru bir yer olmadığı düşünebilirsiniz.

Blog

Yaptığınız müziği bir dünya görüşü ile birleştiriyor ve bu müzikle birlikte bir mesaj vermek istiyorsanız. Bu iş için blogları kullanmak mantıklı olur. Bir blog yazısı, bir Facebook güncellemesi veya bir tweetten daha etkilidir bana göre. Blogların gücünü hafife almayın :)

Son olarak; burada hangi ağlarda ne kadar aktif olacağınız size kalmış. Her ağı nasıl kullanacağınız da size kalmış herhangi bir ağdan planlamadığınız bir fayda görebilirsiniz. Tamamen geri çekilmektense sosyal ağlarda az da olsa aktif olmak bir zarar getirmez. Ülkemizde TheSixtyOne gibi indie müzisyenleri destekleyen online radyolar olmadığından dolayı müzisyenler kendilerini tanıtmak için sosyal ağları kullanmalısınız.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası