18 Eylül 2010 Cumartesi

Hadi Hep Beraber Trending Topics'e


Bazı şeylerin Twitter trendlerine girmesi  için uğraş verdiğim olmuştur. (12devadam özellikle) Kimi insanlara bu uğraş gereksiz gelebiliyor ve Twitter'a baktıkları yerden bunun haklı olduğunu biliyorum. Bir şey trend olacaksa olay spontane gelişmesinden yanayım. Örneğin Fatmagül ve Kıvanç Tatlıtuğ örneklerinde olduğu gibi. Eğer ortak akıl bir anda bir şeyler üretiyorsa o gerçek trenddir zorlama trendlerin kimse faydası olmuyor ne yazık ki. Kimse dediklerim pazarlamacılar ve Twitter'ı araştırma mecrası olarak kullananlar.(Her şey mecra anasını satayım :)

Bu gün Twitter trending topic kısmının aslında doğru şekilde nasıl kullanıldığını gördüğüm bir örnek vardı. Paramore For Indonesia . Endonezyalı grup fanları organize olup grubun Endonezya'da bir konser vermelerini istiyordu Trending Topics aracılıyla. Eskiden böyle şeyleri duyurmak için binlerce mektup atılır, binlerce mail yazılırdı. Geçmişte "Championship Manager neden Türkçe çıkmıyor?"  mail akınına ben de dahil olmuştum. Paramore grubu yakın zamanda Malezya'da konser vereceğini öğrenince fanlar işi bir sıkı tutup konuyu trend yapmışlar.

Trending Topic genellikle bir mesaj panosuna dönüşmeye başladı. Biz basketbol şampiyonasını duyurmaya çalıştık ev sahibiydik ya ikinci olmuştuk ya herkes duymalıydı. (Böyle yazınca biraz görgüsüzlük yapmışız sanki:). Fatmagül trend olduğunda ise abazıyız biz, abazayız nidalarını ortaya çıkardık hep beraber. Kıvanç Tatlıtuğ trend olunca ise gerçekten buna bir neden bulamıyorum galiba kolay espri yapılan bir karakterdi kendisi. Bu trendlerin hiç biri aslında hiç bir amaca hizmet etmiyordu. Twitter'ı nasıl kullanırsanız kullanın ama Endonezyalılar böyle bir şey dahi trende sokabiliyorsa o çok övündüğümüz internet nüfusumuz "neden organize olmadığını" düşünmeden edemiyorum. Organize olmalı mı? Gerekli mi? bu sorularda çok mantıklı sorular. Bu soruları cevaplamak için benim tecrübelerim yetmez ne yazık ki.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası