11 Kasım 2010 Perşembe

3 Adımda Sosyal Medya

Hızlı bir sosyal medya stratejisi sizin için bu kıyağımı unutmayın. Şaka bir yana sosyal medya stratejisinin 3 temel adımı şekillendirmek için aşağıda olan sorulara ne kadar etkili cevaplar verebileceğiniz ile alakalıdır. (Kime göre derseniz bana göre elbette işin içinde olanlar yazmayınca bana kalıyorsunuz ne yapalım? :))

1- Sosyal medyada neden var olmalıyım?

  A) "Çünkü güzel" diyoruz. (Kesin burada olmalısınız bana yazacak bir şey çıkar bana.)

  B) "Çünkü herkes burada" diyoruz. (Bu da uyar, bunun içinde güzel şeyler yazarım.)

  C) "Çünkü yeni medya yeni bir iletişim kanalı burada erkenden var olmak gelecek zamanda yararlı olur ve müşterilerimizle diyalogumuzun gelişmesinde faydalı olur." diyoruz.(tamam diğer soruya geçiniz.)

2- Sosyal medyanın neresinde olmalıyım? 

 A) Her yerinde. (Kolay gelsin o zaman.)

 B) Facebook sayfası açalım yeter. (Tamam çok yorulmadan "biz de sosyal medyadayız" diyebilirsiniz.)

 C) Marka kimliğimize en uygun ortamı sağlayabileceğimiz ve iletişim kurabileceğimiz insanların aktif olduğu her ağda olmak istiyoruz. (Zor, olur mu? Bence olur çalışınca herşey olur.)

3-Nasıl ölçmeliyim?

 A) İşte sayfa gösterimlerimiz arttı. Bir sürü fanımız bir sürü takipçimiz oldu.

 B) Bloglarda hakkımızda şu kadar yazı yazıldı. Basın bültenlerimiz her yere ulaştı.

 C) En başta burada olmamızın nedeni olan müşteri ile diyalog kısmını fan sayfamızda paylaştığımız içerikler ile ve Twitter'da rt edilen tweetlerimiz ile gerçeklemeye çalıştık. Aynı zamanda sosyal ağ hesaplarından bize ulaşan x kişinin de x konuda olan soruları cevaplayıp, sorunlarını çözdük. Hakkımızda olumsuz görüşleri derleyip onlar hakkında hazırladığımız raporları en çok şikayet edilen noktalarımızı onarmaya çalıştık.

Bu yukarıda yazdığım maddeler en basite indirgenmiş sosyal medya stratejisi olabilir sizin için. Her markanın beklentisi farklıdır. Beklentiler belirlenerek bu işe başlanmalıdır. Hiç bir marka Facebook fan sayfası açtığı için en sevilen marka olmaz ya da her gün eşantiyonları savurduğunda.   

Not: Bu sorular ve cevaplar direkt benim aklımın ürünüdür. Kim oluyon olum derseniz yine yine yine cevaplayayım ben kimse değilim. Bu adımlar olur da bir gün "gel bizim sosyal medya işlerine bir el at" diyen birisinin işini yaparken işe başlamadan "kendime" soracağım sorulardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası