21 Kasım 2010 Pazar

Badge, Sticker ve diğerleri



 Bir şekilde hepimiz tarayıcı ve metin tabanlı oyunları oynamışızdır. Ogame veya şimdi aklıma gelmeyen başka oyunlar. Hatta bu oyunların hesaplarının para ile satıldığı bile olmuştu. Bu oyunlar da bir şekilde sosyal ağ kavramının içindeydi ittifaklar kurulur, ittifaklar arası diyaloglar kurulur bir şekilde sosyal ağ kavramı devam ettirilirdi. Bu oyunlar bir görev yapma mantığı üzerine kuruluydu. Topları yapmak için ilk önce duvarı yap, ondan önce çağ atla vesaire gibi. Bu oyunlar sanalda olarak da olsa bir şeyler başardığımızı hissetiriyordu çünkü öncesi emek harcıyoruz hissini yaratıyordu. Bir şekilde bağlanıyorduk uzun vakitler geçiriyorduk (Farmville'de olduğu gibi aynen) saatlerimizi kuruyorduk.

Artık bu tarz görev üstüne kurulu metin oyunları eskisi kadar popüler değil ama metin tabanlı oyunlardan içimize işleyen "emeklerimizin karşılığında verilen ödüller" mantığı devam etmekte. Bir çok yeni web servisi sosyal ağ ve başka türlü servisler site içinde veya servise bildirdiğimiz  aktiviteler karşılığı bize bir şeyler hediye ediyor. Kimisi badge diyor, kimisi sticker. Benim aklıma gelen servisleri buraya yazayım.

Lokasyon belirtme servisleri : Bu servislerin en bilinenleri Foursquare ve Gowalla. Markalarla ilişkilerinin olması kendilerini daha bilinir kıldı. Gowalla ülkemizde yaygın olmadığından ben de pek kullanmadım. Foursquare ise bu "Badge" kazanma hikayesini gözümüze tekrar soktu. Gerçek hayatta yaptığımız aktiviteler karşısında bize sanal rozetler verdi ve insanlar bunu çok sevdi. Bana göre önümüzde olan sene burada daha çok lokasyon bazlı servisler hakkında bir şeyler yazacağım.

SCVNGR : Bu sefer "emeğin ödüllendirilmesi" kavramını bambaşka bir boyuta taşıyan bir uygulama ile karşı karşıyayız. Tamam yine görevler servis üzerinden bildiriliyor fakat bu sefer emeğin karşılığı gerçek olarak ödüllendiriliyor. Foursquare'ın mayor olmayı beklemek yerine SCVNGR üzerinde verilen görevi(servis üzerinden değil mekanın içinde gerçek hayatta) gerçekleştirdikten sonra ödülümüzü alıyoruz. Bu servis yaygınlaşırsa eğer bence bütün diğer lokasyon servislerinin önüne geçecek. Yaygınlaşması mekan sahiplerinin algısı ile alakalı elbette. Foursquare'a bir alışsınlar acelesi yok :)

Get Glue : Bu servis ise ilgi alanlarımızı beğenerek insanlara duyurmaya ve bu işi belli sayıda yaparak gerçekleştirdiğimizde ise Sticker kazanmamızı sağlayan bir sistem. Sticker kazanma yöntemleri arasında o an izlediğiniz diziye belli check-in olma, (Bones dizisine 5 kez check-in olduğunuz zaman Squid adlı stickerı kazanıyorsunuz), site içinde belirtilmiş sayıda film,kitap veya albümü beğenme gibi aktiviteler var. Bu servis Abd'de çok fazla tuttu bir çok tv kanalı bu servis ile anlaşıp özel stickerlar kazanılmasını sağladı. Örneğin True Blood'tan White Collar'a kadar geniş bir yelpazesi var.

Müzik servisleri : Blip.Fm ve The Sixtyone bu konuya uygun benim bildiğim iki servis. The Sixtyone site içinde belirtilen görevleri yaparak bize sınırlı sayıda olan kalplerimizi arttırma şansı veriyor. Bu kalpler daha fazla şarkıyı beğenmemizi sağlıyor çok fazla beğeni kazanan şarkı ana sayfaya çıkıyor ve daha çok dinleyiciye ulaşıyor. Görevler arasında arkadaşlarınla aynı anda siteye gir, hafta sonu x kadar şarkı dinle, eski listelerden şarkılar dinel gibi görevler var. Bu görevler Quest olarak adlandırılıyor. Blip.Fm'in sizi bir Dj olarakkonumluyor ve size site dinlediğiniz ve dolayısıyla dinlettiğiniz şarkılara göre "Badge"ler kazandırıyor. Promoter, Tastemaker gibi badgeler var. Promoter adından anlaşılacağı gibi servisi insanlara duyurum belli sayıda arkadaşınızı davet ettiğiniz zaman kazandığınız bir badge.

Bu servislerin temeli insanların sanal dünyada kendilerine tanımlayıcı oluşturmaları. Kimliklerinin altını özel zevkleri ile doldurabilmeye çalışması. Ben şu şarkıları severim, şu diziyi izlerim burada yemek yemeyi severim gibi. Bu durum insanları sınıflandırıyor gibi gözükse de insanların benzer zevkleri paylaştığı insanlarla olmasını kolaylaştırmanın bir başka yolu. Ortak zevkleri olan kişilerin birbirleri ile diyaloga girebilmesi için yapılmış bu tarz servislere yapılan eleştiriler bir başka yazının konusu olsun. Bu yazıyı buraya kadar okuyabilenlere teşekkür ederim.

Not: Bu yazıyı yazmadan önce Myspace'inde badge işine girdiğini görmüştüm fakat yazı biraz uzayınca yazmayı unuttum. Daha çok yeni artık sonraki yazıların konusu olur bu Myspace hareketi. Yine de bilgi için Foursquare games bloguna bir göz atabilirsiniz.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası