15 Kasım 2010 Pazartesi

Otomotivcilerin sosyal hareketleri (Güncelleme : 31.01.11)

Yurtdışında yapılan güzel sosyal medya işleri arasında daima otomotivcilerin dahil olduğu işler olur. Hatta benim en sevdiğim işlerden birisi bir Fiesta Movement işidir. Nasıl bir iş olduğunu anlamak işin Google kullanınız. Çok detaylı yıl içine yayılmış bir iş olduğu için burada anlatılacak kadar yüzeysel geçilmez.

Neyse gelelim biz de hangi otomotiv şirketleri Facebook'da aktif yer alıyorlar. Kimisi bir uygulama ile kimisi fan sayfası ile yoluna devam etmekte. Sıralama yapıp genel bir yorum yapıp yazıyı bitireceğim. Kesinlikle en iyisi budur şudur demeyeceğim. Bir çoğu ajanslarla çalışıyor. Profesyoneller çok fazla bir şey diyemem. Bu arada biz neden Facebakers'a bakmayalım da sana bakalım derseniz şunu söyleyebilirim. Facebakers ne yazık ki ülkemizde olan fan sayfalarını düzgün sınıflandırmamış. Çok fazla sayfa olmasa dahi bunun içinden çıkamamış. Auto başlığı sadece 3 adet fan sayfası var. Bu yüzden bu yazıyı yazıyorum.

Facebakers'ın listeledikleri

Nissan Türkiye
Renault Türkiye
Fiat Türkiye
Mercedes Benz Türkiye  (Blogları da var, bloglu sanırım tek marka:)
Volkswagen Türkiye
Alfa Romeo Türkiye 
Peugeot Türkiye 

Listede olmayanlar ama resmi fan sayfaları (Listede olmak, elbette fan sayfalarının resmiyetini belirlemez)

Opel Türkiye 
Chevrolet Türkiye
Mazda Türkiye
Toyota Türkiye 

Uygulamalar aracılığı ile Facebook'ta aktif olanlar

Toyota Türkiye Toyota Gibi Adam 
Ford Avrupa Fiesta Now (Uygulama Türkçe kullanılabiliyor)

Eksik olanlar olursa listeyi sürekli güncel tutmaya çalışacağım. Zaten bu sene bitmeden bu listeye Hyundai, Honda ve Citroen gibi markalarda eklenir diye bir tahminim var. Bu 3 marka çok sevilen ve dijitale yatırım yapmaktan kaçınmayan firmalar. Honda daha bir kaç hafta önce blog yazarları için güzel bir şeyler yaptı, yeni web sitelerini tanıtmak için. Özel anahtarlar gönderdi bloggerlar. Yavaş yavaş ısınıyorlar anlaşılan sosyal medyaya.

Hyundai ise Abd'de zaten çok sıkı sponsorluk üzerinden ilerleyen işler yapıyorlar(Geçen sene 24 dizisine sponsorlardı bu sene benim gördüğüm Leverage var şimdilik :)). Bir de Genesis Coupe'yi getirdiler yavaş yavaş buralarda yer almaya hazırlanacaklardır. Hyundai'i Abd fan sayfası başarılı landing pagelerinde olan video çalışması da hoş olmuş incelemek için şuradan

Citroen ise kardeşi buradaysa muhtemelen onların da sosyal medyaya intikal etmeleri çok uzun zaman almaz. Mazda Türkiye'ye özel sosyal medyaya gelir mi (Gelmişler yukarıda olan listede var) bilmiyorum ama Abd'de yapılan Foursquare işleri biraz zorlayıcı("onu yap, onu yapınca bunu yap, hepsini yapmışsan şunu al, birini eksik yapmışsan bunu al" işleri bana biraz zorlayıcı geliyor) görünse de Foursquare badge takipçilerini yakalayacağını düşünüyorum.

Yurtdışında özellikle otomotivcilerin Facebook üzerinde var olma yolları şöyle. Markanın adını taşıyan ana fan sayfası, modellerin adını taşıyan diğer fan sayfaları ve lansman tarihleri yaklaşmış modeller için yapılmış uygulamalar üzerinde. Bizim ülkemizde ise şimdilik sadece markanın ana fan sayfası üzerine ilerleyen işler var olmakta. Bunun nedeni sanırım, kullanıcı kapasitelerinin sadece marka ana sayfasını tatminkar fan sayılarına çıkartabilmesiyle alakalı. Bütün odağı markaya toplamak ve diğer ayaklara bölmemek bu kapasite mantıklı görünüyor. Eğer modeller için fan sayfaları açılırsa marka ana sayfalarında ufak düşüşler yaşanabilir(Modeli takip ediyorum markaya gerek yok diyerek) ve üstüne üstlük model sayfası istenilen fan sayısına ulaşmaz ise ufak tefek rahatsızlık oluşabilir. Acelesi yok zaten bu denli dağınık bir yapı için :)

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası