6 Kasım 2010 Cumartesi

Zombieland bize bir şeyler öğretebilir



Zombieland filmini duymuşsunuzdur. Kahramanımız bir şekilde dünyada zombilere karşı direnen bir kaç kişiden biri olmuştur. Bu direnci göstermesinin asıl nedeni ise kendi oluşturuğu kurallar zincirini iyi uygulaması idi. Şimdi o "kurallar zincirini sosyal medyaya uyarlayabilir miyim?" diye bir bakış atacağım.

30 civarı kuraldan bahsediliyor filmde fakat açılışı yaptığı 4 kural üzerinden bu yazıyı kurgulamaya çalışacağım. Film içinde olan kurallar tamamına ulaşmak için şuradan

1- Kardio(Kondisyon) : Hiç bir sosyal medya kampanyası kısa mesafeli değildir. Sosyal  medya uzun mesafe koşucularının işidir eğer uzun mesafede bu işi yapmayacaksanız sosyal medyaya adapte olmasanız sizin için daha iyidir.

2- Beware of Bathrooms (Tuvaletlerde Dikkatli ol): Sosyal medyanın bazı noktaları vardır ki o noktalar en rahat iş yaptığınızı düşünebileceğiniz yerler olabilir fakat asıl tehlike rahat olduğunuz zaman başınıza gelir. Her zaman tetikte olun hiç bir zaman rehavete kapılmayın.

3-Seatbelts (Emniyet Kemerleri): Eğer bir iş yaparsanız ve bir işe başlayacaksanız işin her şekilde güvenliğini sağlamanız gerekli. Sosyal medyanın bir tane değil belki on tane emniyet kemeri vardır, hepsini sıkıca kontrol edip kendinizi risklere karşı korumaya aldığınızda gaza basabilirsiniz.

4-Doubletap (Çifte Vuruş): Zombielere tek bir vuruşla alt ettiğinizi düşünmeyin ikinci vuruşu da yapın. Sosyal medyada bir diyaloga girecekseniz asla yazdıklarınızı tek seferde yollamayın her seferinde ikinci kontrolleri yapın dediğinizden emin olun.

Kısa yoldan sosyal medyada hayatta kalma rehberi. Sosyal medya her an her türlü tehlike ile karşılaşabileceğiniz bir yerdir. Eğer doğru stratejiyi kuralları oluşturamazsanız sizinde bir zombiye dönüşmekten başka seçeneğiniz olmaz.

Hatta bu kurallara troller ile savaşma kuralları olarak da belirleyebilirsiniz. Zombilend kuralları zombilerden çok insanlar arasında yararken işimize yarar gibi görünüyor.

Not: Şu yazıya bile başlık atman için acayip zorlandım :)

Görsel şuradan

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası