22 Aralık 2010 Çarşamba

Toparlıyoruz # 7 : Sosyal Oyun

Sosyal oyunlar için bu seneyi "altın sene" olarak adlandırsak hata etmiş olmayız herhalde. Bu durum zaten hem şirket satın almalarıyla hem de yatırım miktarlarının büyüklüğü ile  altın sene tanımlamasının da altını doldurabiliriz. Bu sene Zynga, Playdom, Rockstar, ... diye bir kaç seneye kadar adını duymadığımız yapımcıların isimlerini sık sık duymaya başladık. Sonrasında EA ve Disney satın alma yöntemiyle Ubisoft ise kendi geliştirdiği oyunlar ile sosyal oyundan pay kapma savaşına girdi. Yıl sonunda bir mutlak galip Zynga olarak görünüyor.

Zynga özellikle oyun yayınlama zamanlarını çok ayarladı. Bana göre tam oyuncu kaybettiğini düşündüğüm zamanlarda oyunlarını yayınladı. Bu durum Frontierville ve CityVille için geçerli. CityVille şehir kurma oyunlarının yükselişini farkeden Zynga'nın son hamlesi oldu ve müthiş bir oyuncu sayısını yakaladı. Her yeni oyun çıkardığında yeni çıkan oyun ile birlikte diğer oyunlarda oyuncu arttırdı. Oyunların teknik yapılarına bir şey diyecek teknik bilgiye sahip değilim ama piayasa çıkartma zamanlarını bu kadar ayarlayan stratejistlere sahip olmaları büyük şans.
 
Bu senenin tamamında Farmville en çok oynanan oyunlar listesinde bir numara oldu. Diğerleri yanına bile yaklaşamadı açıkçası.Zynga her çıkardığı oyunu insanlara oynattı tutmayan oyunu olmadı belki tam olarak hedefleri tutturamamış olabilirler ama yine en çok oynana oyunlar Zynga'nın elinden çıkanlar oldu.

Diğer şirketler ise biraz Zynga'nın bu durumu karşısında ne yapsalar güçlü olarak görünemediler bana göre. EA ve Disney gibi büyük isimler sektöre dahil olsa da açık bir etki gösteremediler. Disney seneye bünyesinde olan karakterleri kullanarak oyun yaparsa belki ciddi kazanç sağlayabilir.

Bizde de bir kaç deneme oldu. Bazıları başarısız oldu bazıları ise daha yolun başında beta testlerini yapıyor. Sanırım Funmall için başarılı oldu diyemeyiz. Elbette kafalarında bir hedef vardır o tuttuysa başarılılar. Eğer bu hedefe aylık 4 bin küsur oyuncu ise eyvallah. Diğer oyunlar ise halen beta sürümlerinde oldukları için bir yorum yapamam tam olarak açıldıklarında onlar hakkında yorumları yine buradan paylaşacağım elbette. (Yoğurtistan. Kebap Dünyası, Townster)

Farmville dışında Texas Hold'em sürekli oynanan bir oyun olarak bu seneyi geçirdi. Diğer oyunlar ise Şehir kurma olarak bir başlık altında toplayacağım oyun türü oldu neredeyse her şirket bir adet şehir kurma oyunu yaptı. Social City, Milllionaire City son olarak CityVille (Bu ay çıkana kadar Farmville'in 56 milyon oyuncu sayısını geçecek şu an 51 milyonda) .

Neyse sosyal oyun oynayanlar hakkında bir yorum yapacak değilim. Bir de hile aramak alışkanlığından kurtulun artık. Muhtemelen bu yazıya da "Cityville Hilesi" araması ile gelecekler var. "Farmville" ve "hile" kelimelerinin en bir arada olduğu yazılarımdan birisi en çok okunan yazılarım arasında.

Not: "Toparlıyoruz" serisi yüzeysel olmak zorunda ne yazık ki yoksa bütün her şeyi yazmaya kalkarsak eğer ömür yetmez.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası