24 Aralık 2010 Cuma

Bu 3 şeyi unutmayalım

Çevrim içi itibar yönetimi sosyal medya popüler olduğundan beri sosyal medya ajanslarının dilinden düşürmediği bir kavram. Bu kavram konusunda bir sürü ıvır zıvır var ortada biliyorsunuz. Herkes bir şey söylüyor. Elbette her şeyin uzmanı olduğu gibi bu konunda uzmanı var olduğu duyuyoruz etrafta. Neyse konu bu değil yine. Ben itibar yönetmek için 3 şeyi aklımızdan çıkarmamamız gerektiğini düşünüyorum. kısaca yazıp geçeceğim.

* Sosyal medya unutmaz! : Evet bu böyle ne yazık ki. 5 sene önce bir forumda ders düştüğünüz birisi bir gün gelip Twitter'da başınıza ekşir. O ekşimez ise eskiden bu kadar yoğun olmayan sosyal ağlarda bu tartışmanızda size karşı olan kişiler aleyhinizde propaganda yapmaya başlar. Hele bir de bu takıştığınız kişi sözlük yazarıysa dönüşü yok. Bu durumundan kurtulmanızın aslında birkaç çözümü var. En başta bu olaya girmeyeceksiniz ya da bu olanları net bir şekilde açıklayacaksınız.

* Ekran görüntüsü almak o kadar zor değildir : Bir çok kişi Twitter ve Friendfeed gibi hayli hızlı akan sosyal ağlarda bir parmakları Print Screen tuşundan bekliyordur. Emin olun o kadar çok kullanıyordur ki o tuşu bu görüntülerden sadece bir tane değil 10'larca vardır o şahıslarda. Bir gün önünüze görmek istemediğiniz bir şey çıkartmak için beklerler. Bu durumda yapılacak şey görüntüleri gördükten sonra konuşmak. Eğer gerçekten görüntüler sizin itibarınızı zedeleyecek bir şey ise yapacak şey yine blogunuzda,  Twitter hesabınızda bir açıklama yapmak olacak.

* Herkesin bir etki alanı vardır. Eğer birisi ile bir diyalog sonucu ters köşelere düşmüş iseniz emin olun o kişiyi seven bir çok kişiyle de ters köşeye düşmüşsünüzdür. Herkes evet herkes bir topluluğa dahildir.(Y jenerasyonunun özelliklerinden biridir bir topluluğa ait olmak) Bu topluluklar ile hareket eder, bu topluluklar ile sever, bu topluluklar ile nefret eder. Her topluluğun ezeli düşmanı vardır ve bu düşmanlar arasına girmek çok da zor değildir, sadece kişinin bir blog yazısına ters bir yorum yapın otomatik olarak karşı köşeye gidersiniz. Twitter gibi bir ortamda kimin ne kadar etkili olduğunu bilemeyebilirsiniz (Herkes Klout puanı peşinde koşmuyor arkadaş) bu yüzden herkese eşit mesafede durun mümkün olduğunca. Hiç ummadığınız bir kişi çılgın bir foruma üyedir ya da acayip tutulan bir blog yazarıdır belki de çok sevilen bir sözlük yazarıdır.

Sosyal medyada bir kavgaya bulaşmamak çok kolay değil. Bir de bu kavgadan üstünüze bulaşan çamurun gitme garantisi de yok. Eğer ben bu çamur ile yaşayamam derseniz baştan girmeyin sosyal ağlara. He eğer ben çamura bulaşmamayı beceririm derseniz sosyal ağlarda var olmamanız büyük eksiklik.

Son olarak şunu söyleyebilirim, sosyal medyada yazdığınız her şeyin hesabını verebiliyorsanız bu yukarıda yazdığım olayların sonuçlarından çok çabuk sıyrılırsınız. Sosyal medyada şeffaflık ya da hesap verebilirlik büyük nimettir. Becerebilen sosyal medyanın en güvenilir insanlarından biri olabilir.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası