10 Ocak 2011 Pazartesi

Belli mi olur?

Bir anda Facebook konusunda bir spekülasyon yapılmaya başlandı kapatılacakmış :) Zaten bu konuyu başlatan site Amerikan işi Zaytungvari bir site aksiyona doyalım demişler öyle olmuş da zaten.

Aslında Facebook kapatılırsa ne olur? konusunda yazmayacaktım ama bugün sağlık sistemimizin zorlukları dün ise bilgisayarımın biraz teklemesi ile uğraşıtığım için yazması, konuşması kolay bir konu hakkında burayı doldurmak zorunda kaldım. Bu gün yazacağım konu "Bu sene hangi sosyal medya ölçümleme araçlarından sıkça bahsedeceğiz?" olacaktı fakat araştırma yapacak kadar zamanım olmayınca yarın veya daha ilerleyen günlere bıraktım konuyu.

Bu gün Facebook kapanırsa ne olur onu biraz konuşayım. Yoksa kapanması oradan ekmek kazanan insanlar dışında hiç kimseyi çok fazla etkilemez bence. Facebook kapanır başka bir yer açılır. Olur bir gün kapanırsa ne olur?

Eğer aniden bir sabah Facebook kapanmışsa ilk arayacağımız şey oraya yüklediğimiz fotolar olacak herhalde. Yani en azından oraya yüklenen fotoların bir kopyasını almayanlar için bayağı bir sıkıntı olacak. Siz ne olur olmaz şimdiden kopyalarını alın istersniz el ile isterseniz ya da ZDnet'in şu yazında olan yöntem ile (Anneye anlatır gibi anlatmış adamlar yahu :-)

Facebook'un kapanması(Bir günde kapanmaz elbette koca site kademeli bir boşalma gerçekleşirse) hangi nedene bağlı olursa insanlar da ona göre muhtemelen yeni araçlar bulacak. Eğer kapanma nedeni açıklık, özel hayat müdahalesi gibi bir konu ise insanlar Diaspora'ya gidecek. Büyüdüğü için çok komplike hale geldiğini düşünenenler ise Twitter gibi hayli minimalist bir servise yoğunlaşacaklar. Bir çok kişi herkes benim ile arkadaş olmasın deyip uzaklaşırken ufak topluklar oluşturma çabasında olacaklar Path ve ya burada daha önce yazdığım ShoutEm gibi kendi sosyal ağlarını kurabileceği servislere yönelecekler. Belki Facebook bir çok diğer nedenden dolayı belki özel zevklere sahip insanları diğer ağlara kaybedecek MySpace veya Flickr gibi ağlar özel zevklere hitap etmesi nedeniyle ön plana çıkacaklar. Belki sosyal oyunlar bir gün Facebook'tan ayrılmak isteyip yeni bir sosyal ağ altında birleşecekler. Bir gün Facebook durum güncelleme sorusu insanlara yetmeyecek alternatif bir yol arayarak MicroBlog kavramını yeniden keşfedecek Posterous veya Tumblr

Facebook bir gün kapanırsa ya da çeşitli nedenler ile kapanmak zorunda kalırsa bu durum sadece kendi başarısızlığı nedeniyle olacak, birileri gelip Facebook'u yıktığı için değil. Bunu nereden biliyorum diye sorasanız bunun yetkilisi ben değil Google'da yapılacak "Facebook killer" başlıklı arama sonucunda çıkacak sounçlardır.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası