30 Ocak 2011 Pazar

İşe yarar bir şey yaptım #2

Geçen sene tam bu zamanlar Etohum 2010 konuşmasını izleyip orada seçilen 15 girişim hakkında bir şeyler yazmıştım. Bu sene de benzer bir yazıyı Etohum 2011 için yazacağım. Bu arada bir senede yazım tarzımın değiştiğini de net olarak görebilirsiniz.(Hatta girişimlerden Grupanya'nın işleyişini tam olarak kavrayamadığımı da görebilirsiniz :-)

Geçen sene benim ilk bakışta dikkatimi çekenleri listelemiştim. Bu sefer yine aynı şekilde bu tarz bir yazı yazacağım. Hoşuma gidenleri sosyal medyada adını sıkça duyacağımız girişimleri kısaca yazayım. Bir hatırlatma daha burada yazacaklarıma teknik yorum yapmayacağım. Yeterli teknik bilgim olmadığında girişimi yanlış anlayıp kötülemek istemem. Neyse beğendiklerimi yazıyorum. Buradan birileri görürse yararlansın.

Gamester : Burada bir kaç kez kısaca değindiğim yerli malı sosyal oyun firması. Şimdilik Townster adlı bir oyunların var. Geçen sene patlayan sosyal oyun kavramının bu sene sonuna doğru Cityville ile devam ettiğini düşünürsek başarılı olmaları kaçınılmaz. Oyun portföyünü genişlettiği anda çok farklı yerlerde bulabilirler kendilerini. Zynga trend belirleyen konumda olduğunu düşünürsek Gamester'ın oyun portföyü o yolda ilerleyecek sanırım.

Gezara : Konum bazlı bir öneri sistemi diyebiliriz. Kullanıcıların bulunduğu konumda mekan etkinlik ve fırsatları listeleyecekmiş. Yine geçen seneden bu seneye sarkan ve hala tam olarak hızını alamadığı düşünülen konum bazlı servislere bir başka bakış açısı getirmeye çalışan bir girişim. Yine buradan aldığı destekle bilinirliliği arttığında bir çok kişinin kullanabileceği bir servis olacak.

Gereko : Sitenin kullanımı oldukça basit.. İhtiyaçlarınızı belirtip, bu ihtiyaçlarınızı giderebilecek kişilerden teklif alarak sonuca ulaşabileceğiniz bir site kendisi. Bu tarz bir sitenin eksikliği hissedilmiş belli ki ve bu girişim yapılmış. Bu tarz işlemeler genellikle bir kaç senedir sosyal ağlardan ilerletiliyordu. Bu şekilde bir araya toplanması sonuca ulaşmak için daha verimli olabilir. Bu sene için yaptıklarını heyecanla izleyeceğim. Puanlama yok diye yorum yazmıştım buraya hemen yorum olarak düzeltme geldi.Gözden kaçırmışım puanlama varmış "Hizmet detayı" başlığı altında gayet derli toplu bir puanlama sistemleri varmış Hatta "referans mektubu" bile yazılabiliyormuş. Gereko'yu yazıp Uzmankirala'yı atlamak olmaz bir benzer yapıda oluşum o da onun için Webrazzi'de bir yazı vardı onu okumanızı tavsiye edeyim.

SmartNews : "Kullanıcıların sosyal medyada popüler olan ve olacak haberlere ulaşmasını sağlamak için geliştirilen bir sistemdir" Tanımı aynen bu şekilde olan servis geliştirdiği algoritma ile popüler olan haberleri bize göstermeyi vaat ediyor(başarıyor). Aynı zamanda istatistiksel yöntemler ile bir haberin ne kadar popüler olacağını da tahmin edebiliriz diyor. Smartnews algoritması kullanılarak yapılan ilk site Web 2.0 News adlı site. Geçen sene Paper.li ve Flipboard adlı iki sosyal haber üzerine kurulmuş sistem adından çok söz ettirmişti. Girişimci bu durumun süreceğini ön görmüş ki sosyal ağlarda popüler olan haberleri bir araya toplayan bir algoritma geliştirmiş. Sanırım bir süre sonra içeriğin anlamlandırılması eşiğini aşmak zorunda kalacak. İçeriklerin anlamlandırılması eşiği bir sorun olarak çıkabilir karşısına aynı haberin farklı kaynaklardan çekilmesinden çok bu haberin en çok okunmuş kaynaktan önüme düşmesini tercih ederim. Tabii bu benim kişisel görüşüm. Bir az önce haberi yazarken sitede "Zuckerberg SNL'de" haberini 3 farklı kaynaktan yan yana görmek çok yararlı gelmedi bana. Daha çok yeni olması bu tarz geliştirmeler ve daha fazlası için umut veriyor. Servis en çok hangi haber konuşulmuş sorununun cevabını karşılıyor olması bir çok kişinin ilgisini çekecek. Trend peşinde koşanlar için ideal tam performans çalıştığında çok daha yararlı olacak diye tahmin ediyorum.

Etohum 2011'de olan bütün girişimlerin başarıya ulaşmasını isterim. Yukarıda olanlar en iyilerin seçimi filan değil sadece ilk bakışta dikkatimi çekenler. Sosyal medya ile daha çok temas halinde bulanan girişimler. Yoksa teknik konularda olan girişimlere yorum yapmama nedenim konuyu kavrayamayıp girişimi yersiz yere olumsuz olarak eleştirmek istememem. Neyse zaten çok bile uzadı.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası