17 Ocak 2011 Pazartesi

Tepki Artışı

Bidiğiniz gibi yakın zamanda alkollü içecekler ile ilgili yasalarda yeniden düzenlemeler yapıldı. Bazı düzenlemeler ciddi tepki çekti özellikler içki firmalarının sponsorlukları ile ilgili olan düzenlemeler asıl tepkiyi aldı. Neyse konumuz o değil. Onu yeterince kişi konuştu burada yer almasına gerek yok.

Asıl konu sosyal medya kullanıcıların olaya verdiği tepkiyi Facebook'ta nasıl yansıtmış olduğu. Düzenli olarak kontrol ettiğim  SocialBakers'ın marka fan sayfaları sıralamasında ilginç bir olay ile karşılaştım. Bazı fan sayfaları geçen aydan bu aya yüzde 90 civarında fan artışları yaşamışlardı. Bazıları yeni açılmıştı ve bu yüzden artış yaşamıştı (KFC ve Pizza Hut) ama bazıları ise zaten bir kaç aydır var olan sayfalar olmasına rağmen anlık bir artış yaşamıştı. Hangi sayfalardı bunlar?  Efes Pilsen ve Müzik İçin Efes sayfalarıydı. İki fan sayfası da sponsorluklara getirilen yasa ile doğrudan ilintili idi. İkisi de yüzde 90'dan fazla büyüme göstermişti.

 


  

Yukarıda olan Grafik Efes Pilsen fan sayfasının son iki hafta içinde gerçekleşen fan artışlarını gösteriyor. Artışların asıl yaşandığını zamanlar ise Alkol yasası ile ilgili tartışmaları ilk çıktığı günlere yani 6-7-8 ocak tarihlerine denk geliyor(Haber tarihine dikkat) Sosyal medya tepkisini hızla veriyor kendisi ile özleştirdiği markayı daha önce takip etmemesine rağmen şimdi takip etmeye başlıyor. Artık o marka ile daha çok iletişimde bulunmaya ve onunla daha yakınlaşmaya başlamış oluyor. Yasaklar(veya düzenlemeler) olmasaydı belki böyle bir fan sayfasından haberi olmayacaktı kimsenin. Markanın fan sayfasına tıkladığınız zaman en son girdinin 7 ocakta olduğunu fark edebilirsiniz. Marka bu durum için özel bir çaba da sarfetmiyor göründüğü kadarıyla. Tepkisel davranan bir fan topluluğundan bahsediyoruz.



  

Yine bu grafikte de artışının aynı günlere denk geldiğini görüyoruz. Belki o güne kadar Efes İçin Müzik adlı bir etkinlikten haberi olmayanların bile bu etkinlik sayfasının iletişim ağına dahil oluyorlar ve istemediğiniz etkinlik sponsoru ile diyalog şansı verilmiş oluyor böylelikle.

Çıkarılan yasa hakkında bir şey yazmayacağım fakat sosyal medyanın verdiği tepkinin azımsanmayacak bir şey olduğunu göstermeden de olmaz. Birileri rahatsız olup yasaklanan şeyleri daha çok destekleme çabasına giriyorsa yasağın anlamı sorgulamak da gerekiyor sanırım.

Kaynak elbette SocialBakers :)

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası