12 Ocak 2011 Çarşamba

The Virginity Hit

Bu yaz çıkan Amerikan gençliği bekaret kaybetme ritüeli üzerinde ilerleyen bir komedi filmi. Seyretmesi oldukça zor, heveslenip eğlencelik olsun izleyeyim derseniz pek eğlencelik bir film değil gibi. Buraları çok önemli değil aslında. Film içinde önemli olan nokta karakterlerin bu ritüeli sürekli olarak Youtube üzerinde kayıt edip dünyaya duyurma çabası. Özel hayatın yeniden tanımlanması durumu var filmin tamamında.

Sosyal medya araçları sayesinde "özel hayat" diye tanımladığımız şeyin farklılaşması durumu ortaya çıktı. Artık özel hayatın ne olduğuna karar vermek pek kolay değil. Sosyal ağlardan birine kayıt olduğumuz anda her söylediğimiz her paylaştığımız maalesef özel hayattan çıkıyor.(Maalesef demek gerekli mi?). Arkadaşınıza açıktan yazdığınız bir tweet bir anda iki kişinin diyalogundan bambaşka bir şeye dönüşüyor. Her hangi bir kavganın içinde bulabiliyorsunuz kendinizi. Herkes yan evdeki olan kavgayı dinliyor bir şekilde. Belki biz biraz yüksek sesli konuşuyoruz, belki insanlar duyma konusunda biraz daha istekli artık.

Film boyunca karakterlerden birisinin kullandığı kamera gözünden biz de olaya dahil oluyoruz. Yıllardır birilerini gizlice izleme dürtüsü üzerine BBG gibi programlar yapan yapımcılar bu sefer YouTube üzerinden bu dürtülerimizi harekete geçirmeye çalışıyor. YouTube üzerinde özel hayatları didikleme şansı veriyor bize. En azından birilerinin özel hayatını didiklediğimizi sanıyoruz. Bir zamanlar LonelyGİrl15 adlı bir web serisi vardı. işte aynen orası gibi. Bir süre insanlar bu serinin kurgu olduğunu anlamdı sonrasında kurgu olduğu ortaya çıktı.

Özel hayatı didikliyor muyuz? Yoksa bize sunulan hayat parçacıkları ile bu dürtümüzü ehlileştiriyor muyuz? Bu konu çok çetrefilli. Sunulan, hayatın özel kısmı mı? Yoksa hayatın vitrinde olmasını düşündüğümüz ilgi bağımlılarının ufak oyunları mı?  Bize sunulan her şeyi özel hayat olarak görmeli miyiz? Artık özel hayat iki kişini durum güncellemelerinin bize anlattığı şeyler mi?

Sosyal medya algısı her değiştiğinde bu özel hayat kavramında yeni bir tanımlama kazanacak gibi görünüyor. Şu haliyle bile neyin özel neyin genel olduğunu anlayamaz iken daha da fazla hayatımıza giren araçlar bu durumu iyice kurcalayacak. İzleyip göreceğiz. Kötü bir şey demek doğru mu? onu da bilmiyorum. Yeni çıkan öneri sistemleri ile zevklerimizi bile artık bu sistemler üzerinden kurgular iken birileri bu benim özelim diyebilecek mi? onu da düşünmemiz gerekiyor. Ben şu konuda kesin olarak şu söylemek isterim. Eğer bir sosyal medya araçlarının birinde bir hesap açmış isen "özel hayat" kavramını artık yeniden tanımlamalısın. Ne paylaşacaksan artık özel hayatınını onlar belirleyecek, bunu unutmamalısın. Özel hayat sınırları her yeni sosyal ağ hesabında yeniden çizilecek unutmamalıyız.

Not. Biraz karışık ve okunması zor bir yazı oldu kusura bakmayın. 2 günlük aradan sonra istediğim şekilde yazamıyorum.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası