12 Şubat 2011 Cumartesi

Ayarlar gelişti, moderasyon rahatladı

Facebook sayfa ayarlarını düzenlendi bir kaç gün önce. Özellikle topluluk yöneticilerini rahatlatacak özellikler eklendi. Bu özellikleri zaten herkes biliyor bir çok yazıldı. (Webrazzi'nin konu ilgili yazısı için tıklayın)Şimdi bu değişiklik sonucunda başımıza gelebilecek sorunlara dikkat çekelim bir nevi şeytanın avukatlığını yapalım.

*Moderasyon Kara Listesi : Bu ayar moderatör tarafından seçilmiş kelimeleri engelliyor Facebook'un söylediğine göre. Yararlı mı? Evet yararlı fakat eğer inci sözlük gibi bir grup gelirse bu ayar patlar bir yere kadar güvenmek lazım yine de elle moderasyon iyidir.

* Küfür Kara Listesi : Facebook'a gelen şikayetler sonunda belirlenen kelimelerin engelleneceği liste. İşte asıl kullanılması gereken liste budur. Bu listeyi orta güvenlik ayarında kullanıp az biraz elle moderasyon yapıldığında tertemiz bir duvarınız olacaktır.

Bu iki listede çok rahat aşılır ve bu listelere güvenip moderasyonu biraz geveşttiğiniz anda duvarınızda ırkçılıktan gibi bir çok istemediğiniz konuda tartışma çıkabilir. Üstüne üstlük bu tartışmalarda edilen hakaretler kesinlikle küfür listesine girmemiş kelimeler ile olur ki işe o zaman bu iki ayarın nasıl patladığını görebiliriz uygulamalı olarak. Bu ayarlar moderasyonu rahatlatacak özellikle amacı sadece markalara küfür etmek olan kişileri engellemek için süper bir çözüm olacak.

Bir güzel değişiklik daha oldu. İsteyen herkes sayfalarını profil hesapları olarak kullanabilecek artık. Bu iki taraflı bir değişiklik birden çok hesabı olanlar için yararlı olmayabilir ama zaten profilini fan sayfası olarak konumlayıp yakın zamanda 5000 arkadaş sınırına takılacaklar için iyi. Örnek olarak üniversite öğretim görevlileri ve öğretmenler ufak bir değişiklikle istediği herkes ile arkadaş olabilecek artık.

Fan sayfalarının diğer sayfalar hakkında konuşuyor olması da başarılı bir hareket. Zaten daha önce "Sevilen Sayfalar" olarak belirtilen  "Beğenilen Sayfalar" (likes) sekmesi olarak değişmiş. Özellike dizi fan sayfalarını yazarken bu durumu her zaman belirtliyordum. Aynı tv kanalında yayınlanan diziler "sevilen sayfalar" sekmesinde sürekli yer buluyorlardı. Şimdi bir de kendi aralarında konuşuyor olacaklar. Enteresan diyaloglara sahne olabiliriz. Diyalog deyince Yemeksepeti.com'un epeydir var olan ama bir çok kişi gibi benim de yeni denk geldiğim Yemek listesi haberi için Bigumigu'ya alalım sizi. 

Son olarak bu değişklikler yine olacak aslında burada yazmayacaktım fakat moderasyon konusunda bu denli geniş değişiklikler ilk kez yapıldı. Daha önceleri fanların duvara ne tür girdiler yapacağına(video, link vesaire gibi) müdahale ederken şimdi ise direkt olarak ne yazdıklarına müdahale edilebilecek. Bu önemli değişiklik moderasyonu kolaylaştıracak bir bakıma ama bizim dilimiz bu tarz şeylere takla attırmak için bire bir olduğunu untumayalım.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası