2 Şubat 2011 Çarşamba

Sadece Beğen!



Bloglar alemin en fazla içerik üreten blog topluluklarından birisi olan Gawker Media topluluğu bir gün önce tasarımını değişirdi. Şu cümle aslında benim her zaman burada yer verdiğim konulardan değil. Bir sitenin ve blogun tasarımın değiştirmesi pek ilgimi çekmez eğer içerik üretiminde bir yavaşlama olmuyorsa. Neden böyle bir şey yazdım?


Nedeni şu: Gawker tasarımını değiştirirken bir de sosyal medyaya bakışını da değiştirdi. "Tweet buton" ve "Add This" gibi paylaşım butonlarını bloglarından kaldırdı. Sadece Facebook "Beğen" butonu ile yola devam etme kararı aldı.

Bu durum üzerine Observer Nick Denton'a neden böyle yaptınız diye bir soru sormuş. Nick Denton'nun cevabı ise "Bizim en büyük sosyal medya trafiğimiz Facebook üzerinden diğerleri de var ama o kadar büyük değiller"  gibi bir şey olmuş.. Observer'ın haberinin altında "Update" başlığında olarak Aslında bir numaralı kaynağın StumbleUpon olduğunu iliştirivermiş.

Olay çok karmaşık bir hal almış anlayacağınız. İçerik üreticileri elbette istedikleri kaynaklar için yayın yapabilir, istedikleri paylaşım butonunu koyabilir fakat sadece Facebook butonu koymak, Twitter ve StumbleUpon butonu koymamak büyük risk. Hele ki daha bir ay kadar önce StumbleUpon'nun trafik grafikleri ortaya çıktığı düşünülürse. Nick Denton cesur hamleleri ile tanınan bir kişi bu yüzden yaptığı bu hamleyi iyi incelmek lazım. Facebook'un hesapları arasında "tüm interneti yutmak" olmasını düşünmek yeni bir şey değil fakat böylesine destekler göreceğini düşünmüyordum açıkçası. Yayıncılar daha çok okunmak, izlenmek için bütün sosyal medya araçlarında aktif olmak ister diye düşünürdüm. Gawker bu durumu farklılaştırdı. Nick Denton'nun bu hamlesi bakalım işleri nereye kadar getirecek? İzlememiz gerek  Sadece Facebook yetecek mi? Yoksa Gawker geri adım atacak mı?

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası