27 Şubat 2011 Pazar

Topsy ile Oscar Tahmini



Bir kaç gündür etrafta Oscar infografikleri dönüyor ve hazır bu akşam ödüller veriliyorken ben de bir tane Oscar tahmin infografiği hazırlayım istedim. Many Eyes ve Topsy sağolsun yukarıda olduğu gibi güzel bir grafik hazırlamamı sağladı.

Grafiği hangi veriler ile hazırladın? diye soruyorsanız eğer şöyle anlatayım hemen. Topsy'i biliyorsunuz orada son bir gün içinde aday filmlerin adları geçen tweetleri aradım ve yukarıda olan sayılar çıktı karşıma. Çok basit bir uygulama ile yapılan bir çalışma oldu. Sadece şu an etrafta dolanan Oscar tahminleri içeren infografiklerinden daha güncel bir çalışma oldu kendisi.

Filmler hakkında yorum yapmak haddime değil. Bu yorumlar için sinema blogları haftalardır bir şeyler karalıyor. Oraları okumanızı tavsiye ederim.

Hatırlatmalar:

 * Filmler arasında bir tek The Social Network filminin sayıları doğru olarak analiz edilmemiş olabilir. Nedeni ise Disney'in yakın zamanda satın aldığı çocuk sosyal networkunden çok fazla bahsedilmesi. Bu tahmini biraz etkileyecek ama Black Swan'nın birinciliğini etkileyecek kadar değil.

* Reaksiyon bazlı arama şansımız pek fazla yok ne yazık ki. Topsy verileri dünyanın her yerinden dolayısıyla bir çok farklı dilden. Her dilin dinamikleri farklı olduğundan yapılan reaksiyon bazlı araştırmalar genellikle "neutral" bölgesinde toplanacaktır. Social Mention aramaları çoğunlukla böyle kendini sınırlıyor.

* Aramayı ilk olarak "film adı" "oscar" şeklinde yaptığımı hatırlatırım. Bu yöntem çok mantıklı sayılara ulaşmadığı için vazgeçtim. Bu arama ile Winter's Bone filmi hakkında özellikle çok az tweet çıktı.

* Özellikle The Kids Are All Alright filminin ismini kimse kısaltılmamış bu aramalarda bana çok yardımcı oldu. Sanırım çok tutkulu bir fan kitlesi var.

* Dün dağıtılan Independent Spirit ödülleri mention sıralamalarını etkilemedi. Geçen hafta sonu yaptığım sıralama aynen böyle idi.

Son olarak bu liste son 24 saatte gerçekleşen mentionların listesidir.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası