9 Mart 2011 Çarşamba

Artık şu hataları yapmayın!

Sosyal medya artık o kadar da yeni değil. Benim blogum 1.5 senedir var en az 1 senede önceden var olduğuna göre 2.5 senedir  sosyal medyada ciddi ciddi işler yapılıp paralar kazanılıyor.  Hiç de fena olmayan bütçeler ile hiç de fena olmayan işler çıkartılıyor hatta düşük bütçeler ile bile iyi işler çıkabiliyor. Artık herkes bir şekilde bu işin bir ucundan tutmayı başardı kimi el yordamıyla kimi profesyonel yardım alarak herkes artık sosyal medyada. Hala ufak tefek sorunlar var olmakta ne yazık ki. Şunları artık yapmayın diyeceğim hataları şurada yazayım.

* Facebook duvarı kampanya yapmak için oraya konmamıştır.

* Hadi yorumumuzu beğenin hediye kazanın bir kampanya yöntemi değildir. Hatta fotomuzu beğenin de bir kampanya yöntemi değildir. Bizim yazımızı en çok paylaşan kişiye ödül veriyoruz da doğru bir yöntem değildir.(Arada uygulama ile bir şey yaptıysanız ok). Bunu ben demiyorum Facebook kuralları diyor

* Büyük harfle yazdığınız iletileri veya tweetleri daha çok kişi duymaz.

* Çok konuşursan çok okunmazsınız. Çok fazla güncelleyip spamci olmayın.

* Takipçilerinizi aptal yerine koymayın.

*Takipçilerinizin bir çoğu sizi çok sevdiğinden değil belki "hediye bir şeyler veririsiniz" diye takip ediyor unutmayın. Bir büyük hediye yerine sürekli küçük hediyeler dağıtın.

* Yurtdışından "esinlendiğiniz" işi çok yeni bir şeymiş gibi gözümüze sokmayın. Tamam çok iyi bir yabancı dilim yok eyvallah ama sizin de bizi cahil yerine koyup dünyadan bihaber olduğumuzu düşünmenize gerek yok.

* Marka avukatı yaratacağız diye fanatikleri yaratmayın. Her şeyden önce fanatikler antipatik oluyor bir de markanızı savunurken yeterli bilgi sahibi olmamaları size daha çok zarar veriyor. Unutmayın fanatikler eğitilirse çok yararlı olur.

* Asla ve asla robota dönüşmeyin.Robota dönüşmemeye çalışırken cıvımayın.

* Hep aynı bloggerlar ile konuşmayın.

* Bilmediğinizi ve markanız ile alakalı olmayan konular ile ilgili konuşmayın.

* Krizlerin en kolay çözüm yolu o krizin çıkmamasını sağlamaktır. Ha bir de krizin çıktığın noktayı bulmaktır :-)

* Facebook ve Twitter kullanım kılavuzlarını okuyun. Hadi çok karışık geliyor ve okumaya üşeniyorsanız Google'dan çözümlenmiş halini yazan onlarca blog yazısı bulabilirsiniz.

Son bir hafta içinde gördüğüm markaların ve kişilerin yaptığı tipik hatalar bunlar. Normaldir derdim bu yazıyı bir sene önce yazmış olsam ama ne yazık ki artık bunlar normal değil. Hatta bazıları ciddi büyük hatalar ve tam büyük bir kampanya ortasında fan sayfasını kapattıracak hatalar. Artık biraz daha dikkat etmeniz gerekiyor sanırım.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası