14 Mart 2011 Pazartesi

Viral mi? Kaç kaç kaç!

Yukarıdaki İstanbul'da hoş bir kız olmak adlı virali (izlenilme sayısı pek viral olduğuna dair bir sayıyı göstermese de viral olsun maksatlı çekilmiş bir videodan bahsediyoruz) seyretmişsinizdir.  Bunun reklamcılık veya pazarlama açısından değil virali çeken markanın sosyal medyada nasıl algılandığına ve algılanacağına dair ufak bir şeyler yazacağım.

Bu video biraz izlenildiğinde anlaşılıyor ki yurt dışında popüler olmuş bir çalışmanın epey bir benzeri olmuş. Hatta öyle ki genellikle viral olan işlere burada yer vermediğimi düşünürsek blogda daha önce malum video hakkında yazdığım için gayet popüler olduğunu da söyleyebilirim. Kıç kamerası hakkında yazdığım ufak yazı

İnsanlar peki bizimkilerin yaptığı video hakkında neler dedi ve diyecek?

1-  İlk saldırı "Çakma lan bu! Ecnebiler yapmış, siz de çalmışsınız" üzerinden olacak. Çalma kelimesini kullanmayacağım fakat ağır bir esinlenme olduğu ortada. Bu tarz bir eleştiri alan bir iş ürün ne kadar güzel olursa olsun itibarı için iyi şeyler bırakmaz hafızamızda.

2- "Yeter artık cinsiyetçilik üzerine reklamlar çektiğiniz" eleştirisi ki en ağır nokta burası olacak bana göre. Bir çok marka benzer(çakma) ürün şokunu atlatabilir lakin cinsel ayrımcılık yapanlar bundan kolay kurtulamaz. Ciddi bir itibar zedelenmesi olabilirdi lakin video pek yayılmadı

3- "Eee arkadaşım adamlar ürüne bakmıyor, kıza bakıyor"  evet kızın giyim tarzı ve endamı yüzünden arka cebe zorla tıkıştırılmış bir ürüne bakılmıyor olması çok normal değil mi? Takımın önüne geçen futbolcular gibi ürünün önüne geçen unsur burada oynatılan şahıs olmuş.

4- "Yahu artık yemiyoruz bunları" evet insanlar bunları yemiyor ki bu yenilecek bir şey mi? Orası belirsiz bir çok kişi artık böyle videolara Gitti Gidiyor virali yüzünden mesafeli yaklaşmaya başladı. Süper bir şeyler yapmadıkça olmuyor sanırım.

5- "Bırakın artık milleti aptal yerine koymayı sanki yurtdışını bilmiyoruz" Ee haklılar ağır esinlenme kokan bu tarz işler hele ki böylesine popüler olmuş işlerde esinlenen işler insanları aptal yerine koyuyormuşsunuz hissi yaratabilir.

6- "Eee abi o videoda görünenlerden izin alındı mı? İster istemez refleks olarak bakmış olsa bile adamın adı çıkmaz mı?"  Bunu videoyu hazırlayanlara sormak lazım.

İlk etapta muhtemel tepkiler bunlar olacaktır. Youtube yorumlarını okursanız da bu yazdıklarımın civarında ve çoğunlukla olumsuz olarak yapıldığı görürsünüz. Bir de videonun puanlama kısmınında kapalı olması bu olumsuz yorumların puan ve puanlara dönüşmemesi için olduğunu fark etmek gerekli. Neyse bir viral denemesini daha izliyoruz bakalım ne olacak? Bir viral uğruna ne itibarlar batıyore.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası