1 Nisan 2011 Cuma

Gazete Blogları ve Etik

Bugün ortalıkta basın etiği ile ilgili bir seminerden yazılar dolanıyordu. O yazıların sonunda bir de bloglar için bir etik liste ekleştirivermişler. Tabii ki liste gazete blogları için yazılmış bir listeydi. Burada hakeza benim gazete bloglarına mesafeli durduğumu ve özgürce fikirlerin paylaşılabileceği bir ortam olarak görmediğimi okumuşsunuzdur. Sağ olsunlar bu düşüncelerimi yayınladıkları etik listesiyle perçinlemiş oldular. Konu hakkında geniş bilgi için şu linke bir bakınız.

Verdiğim yazının en altında gazetede blog yazanlara dair etik ilkeler bölümüne bir göz atın. Genel bilinen kuralların yanında iki kural var ki işte özgürlük konularına takılıp kalıyor ve gazetelerde neden blog yazılamayacağını ortaya koyuyor.

*Blog yazarı, kurumunun ilkelerine uygun davranmalı ve gazetede veya televizyon ve radyoda kabul görmeyecek kişisel fikirlerini açıklamaktan kaçınmalıdır.

  Yani diyor ki senin fikrin önemli değildir gazete sahibi ne diyorsa o önemlidir. Aykırı bir şey söyleyemezsin. Söyleyeceğin şeyler radyoda veya televizyonda dillendiremeyecek kadar aykırı ise yazma. Rtükten geçemeyecek şeyleri yazma sansüre boyun eğ. Çünkü sen gazetede blog yazıyorsun akıllı ol. Fikirlerin önemli değil işte sana blog yeri verdik belki bir gün köşe yazarı olursun sus gazetenin tetikçisi ol bir gün şirinleri, olmazsa yazı işlerini görebilirsin. (Kurmaca gibi geldi değil mi? Biraz gazete bloglarını gezerseniz uzun süre gazete ile aynı frekansta yazanların nasıl artık ana sayfada yazmaya başladığını görebilirsiniz)

*Kimi özel durumlarda blog sahibinin kimliğini gizlemesi ve mahlas kullanması kabul edilebilir. 

 Kimi özel durumlarda blog sahibi kimliğini gizleyebilirmiş. Ne gibi özel durumlar? Hem yukarıda aykırı olma diyorsun hem de kimi durumlarda kimliğini gizleyebilirsin diyorlar. Anonim olmak bir haktır ve "kimi özel durum" diye bir şey olamaz, kişi anonim olmak istiyorsa olur, kimse bu isteğine karışamaz. Anonimlik millette küfür etmek için oluşmuş bir kültür değildir var olan düzende kendini güvende hissetmediği için anonimlik olmuştur. Anonimlik düşünsel bir tercihtir. İnsanların anonimliğine karışmak özgürlüğüne karışmaktır.

"Kimi özel durumlar" ve "kabul görmeyecek düşünceler" kısımlarının tanımlarını yapmadıkları sürece hiç bir gazete blogçusu özgür hareket edemeyecektir(Bu tanımlar yapılamaz zaten kimse kusura bakmasın). Keyfi yaptırımlar ile karşı karşıya kalır. Birilerinin kafası estikçe bu etik kurallara dayandırarak blog yazıları siler. Silmiştir de pek gözümüze ilişmemiştir kol kırılır yen içinde kalır misali.

Agresif bir yazı oldu biraz ama kusura bakmayın. Böylesine ucu açık şeyleri kural deyip birileri önümüze koyarsa ben de böyle yazılar yazmak zorunda kalırım.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası