19 Nisan 2011 Salı

Hangi sosyal ağda aktif olamadık?



Yukarıda gördüğünüz görsel Maroon 5 grubu ve elemanlarının aktif olarak dahil olduğu sosyal medya araçlarının bir görüntüsü. 4 farklı Twitter hesabı, Facebook Myspace, Last.Fm, Youtube, Flickr, Sina Weibo, Ilike  ... gibi sosyal ağlarda aktif olarak varlar.

Elbette kullanım yöntemlerini sorgulayacak değilim sadece bir iki noktaya dikkat çekmeye çalışacağım.

Eskiden  müzik grupları veya ünlüler için sadece bir web sitesi ve bunun içinde olan forum yetebiliyordu. Artık bir çok kişi bilgileri almak için o web sitelerine uğramıyor bile. Bunun böyle olması ilk olarak  Myspace sayfalarının açılmasıyla oldu sonra Youtube, Facebook, Twitter vesaire derken bir çok kişi sadece bir sosyal ağda var olmak ile yetinmiyor. Yukarıda olan örnek sadece bir tanesi. Bunun gibi onlarca grup var yerliler de dahil buna.

Sosyal medyanın olgunlaşmaya başladığı dönmelerde bir çok kişinin aklında "Hangi sosyal ağda daha aktif yer almalıyım? " sorusu yer ediyordu. Artık o dönemler geçti ve şöyle bir sorumuz var "Hangi sosyal ağda aktif olamadık?" Artık bir sosyal ağa ağırlık verip sosyal marka veya sosyal medyayı iyi kullanan marka imajını oturtamayacak kimse. Yani bir Facebook sayfası açıp "sosyal medyada fırtınalar estiriyoruz" demek öyle kolay olmayacak. Bir yerde fırtınaları kopartırken diğer yanda itibarınız iki paralık olacak. Dönemin mecburi hareketleri bunlar, bir tane değil bütün sosyal medya araçlarını takip edebilmek. Zor mu? Evet yapılamaz mı? Hayır Mecburen herkes kendi içinde bir sosyal medya takımı oluşturup ağlardan gelen akışları analiz etmek zorunda olacak.

Sosyal medyanın asıl yükselişi bu sene olacak hele bir de geleneksel medya oyuncuları buranın varlığına önem vermeye başlarlarsa işte o zaman asıl sosyal medyanın gücünü fark edeceğiz ve artık Facebook sayfası açmaktan bir adım ileri gidip diyalog aşamasına geçeceğiz(ya buraya proaktif kelimesi güzel giderdi de sevemedim arkadaş o kelimeyi bir türlü) .

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası