26 Mart 2014 Çarşamba

Yasaklar, kullanıcılar ve seçim Bölüm: 1

Uzun süredir yazmıyordum ve yazmak için zaman bulamıyordum. Daha doğrusu kafamdakileri siyasi bir eksene oturtmada nasıl ifade edebileceğimi ayarlamaya çalışıyordum. Kafamda bişeyler oluştu ufaktan paylaşmak istedim.

Yasaklar
"Yasak" kelimesi başlı başına internet dünyasında yer almayan bir kelime. Birçok internet kullanıcısı bu kelimeyi kullanırken imtina eder fakat ne yazıktır ki bizim toplumumuz yasaklar karşısında durmaya pek alışık değil hatta bunun padişahlık geleneğinden geldiğini düşünmekteyim. Bu alışkanlık padişahlık geleneği doğrultusunda geçmişte kanunların dolayısıyla yasakların mantık doğrultusunda değil de bir ailenin örf ve adetleri biraz da dindar bir sosa bulanarak oluşturulmasından dolayı olmalı.

Beyaz Saray Twitter yasağı hakkında görüş bildirirken dikkat çektiği en önemli nokta temel iletişim hakkı idi. Bence bu hak üzerinden yasağı okumak gerekli.  "Bize yasaklanan neydi? Bizim birbirimizle iletişime geçmememiz neden isteniyordu?" Çünkü topluluk olarak hareket etmememiz, karar almamamız, gerçekleşmesini sağlamamamız isteniyordu. Çok basit ve benzer bir dürtü olarak malum güç yazın da insanların toplandığı bir alanı insanlar kişisel ihtiyaçlarını sağlayabileceği kısaca bireysel bir şekilde ve kapitalizmin çarklarını döndürecek bir mekana döndürmeye çalıştı.

İnsanlar topluluk olmadıkça tiranlara karşı duramaz kölelikten kurtulamaz. Birbirine kenetlenmiş bir topluluk tahmin ettiğimizden çok daha güçlü olabilir. Kenetlenmek için ilk olarak iletişime geçmek de birincil koşul. Tiranlarda bu koşulu iyi bildiğinde ilk olarak ağların üstüne çöküyorlar. Kore, İran ve Çin başka örnekler.

Yazının ilk kısmını burada bitireyim, devamı ilerleyen günlerde.

Saygılar

Cemil Günel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası